Guvernul pregătește un nou proiect care îi vizează pe polițiști

Vești importante pentru polițiști! Un proiect pregătit în aceste zile de Guvern promite să schimbe condițiile pe baza cărora polițiștii primesc bani pentru chirie. Sunt vizate și sumele acordate pentru cumpărarea unei locuințe.

Documentul prevede că sumele lunare amintite vor fi oferite doar unor anumite categorii. Este vorba despre polițiștii care sunt numiți în prima funcție sau cei care sunt mutați în altă localitate decât cea în care își au domiciliul. Sumele vor fi acordate pentru chiria locuinței. Aceasta trebuie să fie situată la o distanță de până la 70 km față de locul de muncă.

Același proiect prevede și condiții noi pentru continuarea plății de către stat a compensației lunare pentru chirie. Aceasta va fi acordată polițiștilor care sunt detașați în altă localitate decât cea în care au închiriat spațiul de locuit. Potrivit documentului, suma este acordată în continuare celor care nu aleg să li se acorde compensația pentru chirie în localitatea unde au fost detașați.

Aceeași regulă este valabilă și pentru polițiștii care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani (în cazul copilului cu handicap).

Polițiștii care nu vor mai primi aceste compensații sunt cei care au înstrăinat o locuință aflată în proprietatea lor sau a soției/soțului. Noua lege interzice înstrăinarea cu intenția de a beneficia de compensația lunară pentru chirie, similar legislației cadrelor militare.

Ce sumă este oferită drept compensație pentru chirie?

Noul proiect prevede două variante:

1. 50% din salariul lunar. Acest procent se acordă în cazul în care locuința închiriată se află în municipii, stațiuni turistice ori balneare. Totuși, polițiștii nu pot primi mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere.

2. 40% din salariul lunar. Acest procent se acordă în cazul în care locuința închiriată se află în alte localități decât cele pentru care se aplică valoarea de 50%. La fel, suma nu o poate depăși pe cea prevăzută în contractul de închiriere.

Este important de menționat că aceste compensații sunt aplicabile și la ratele la credit, cu excepția costurilor legate de rambursarea anticipată, dobânzile penalizatoare și alte costuri care nu sunt incluse în graficul de rambursare a ratelor lunare.