Statele Unite sunt împotriva menţionării schimbărilor climatice în comunicatul liderilor financiari mondiali, potrivit diplomaţilor din G20, după ce un nou proiect al declaraţiei comune a arătat că membrii G20 analizează includerea subiectului ca factor de risc pentru dezvoltare.

Miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) discută în acest weekend principalele provocări economice, concentrându-se pe perspectivele de creştere şi noi reguli pentru taxarea companiilor digitale.

G20 anticipează o accelerare modestă a creşterii economiei globale în acest an şi în cel viitor, dar subliniază riscurile de încetinire provocate de ”tensiunile geopolitice şi comerciale şi incertitudinile politice şi riscurile macroeconomice legate de sustenabilitatea mediului”.

”Subiect dificil de comunicat”

Cel mai recent proiect de comunicat dă o importanţă mai mică epidemiei de coronavirus ca risc pentru dezvoltare, afirmând numai că G20 va ”îmbunătăţi monitorizarea riscurilor globale, inclusiv epidemia recentă de COVID-19”, acronimul medical pentru coronovirus.

Surse din G20 au spus că Statele Unite sunt reticente să accepte limbajul că schimbările climatice reprezintă un risc pentru economie, arată news.ro, citând presa internațională.

”De obicei şi China blochează această afirmaţie, dar pentru că este reprezentată la un nivel mai scăzut, rămâne în sarcina Statelor Unite”, a spus un diplomat.

”Clima este ultimul subiect dificil din comunicat. Nu există încă un acord”, a declarat o a doua sursă.