În curând, Germania ar putea închide serviciul de mesagerie TELEGRAM. Autoritățile germane au informat că celebra aplicație mobilă este tot mai populară printre activiștii de extremă-dreapta și anti-vacciniști, care continuă să încalce legislația actuală, conform reuters.com.

„Nu putem exclude acest lucru. Blocarea este o măsură gravă și în mod clar o ultimă soluție. Toate celelalte opțiuni trebuie epuizate mai întâi”, a explicat ministrul de Interne, Nancy Faeser, pentru Die Zeit. Acesta a spus că Germania discută cu partenerii săi din Uniunea Europeană pentru a găsi un plan eficient pentru reglementarea Telegramului.

Telegram, cea mai periculoasă aplicație de mesagerie

Telegram este o aplicație mobilă celebră, dar probabil și „cea mai periculoasă”, scria revista germană Der Spiegel în 2021. De-a lungul timpului, platforma respectivă a găzduit protestatari, teroriști, extremiști și traficanți de substanțe interzise.

Aparent, antreprenor rus Pavel Durov se află în spatele Telegram, punând la dispoziția utilizatorilor o aplicație de mesagerie mobilă ce nu poate fi niciodată controlată de guvernanți. Acest fapt a atras adepți ai teoriilor conspirației, extremiști de dreaptă, traficanți periculoși, dar și manifestanți din țări cu regimuri dictatoriale.

De asemenea, unele persoane folosesc aplicația mobilă pentru a oferi certificate false COVID-19. Diverse infracțiuni sunt comise pe platforma respectivă, Telegram fiind echivalat cu darknet-ul.

Astfel că celebra aplicație de mesagerie mobilă nu a fost interzisă doar în Germania, ci și-n Elveția. Recent, autoritățile elvețiene le-au interzis militarilor să folosească Whatsapp sau Telegram.

Telegram, Whatsapp și Signal, interzise în Elveția

La sfârşitul lui decembrie 2021, armata elveţiană le-a solicitat tuturor militarilor să aleagă serviciul elveţian de mesagerie Threema şi să nu mai folosească alte aplicaţii mobile în timpul operaţiunilor de serviciu, conform Tages-Anzeiger. Astfel că Whatsapp, Telegram și Signal vor fi interzise armatei elvețiene.

Noua regulă trebuie respectată de toți, chiar și de recruţii care urmează pentru prima dată serviciul militar şi soldații care revin pentru perioada cursurilor de repetiţii, a informat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Reist, pentru AFP.