În Bulgaria, restricțiile impuse împotriva noului coronavirus fac ravagii. Mii de oameni protestează în fața Parlamentului Bulgariei, iar pe lângă regulile impuse, o altă problemă pentru ei o reprezintă și impunerea certificatului verde.

În acest context, aproape 10.000 de oameni au participat miercuri a protestul organizat în centrul oraşului Sofia de formaţiunea de extremă-dreapta Vazrajdane (Renaşterea), informează site-ul Novinite.com.

Oamenii s-au luptat chiar și cu forțele de ordine, în contextul în care aceștia se opun certificatelor Covid-19 pentru accesul în instituţii. Totodată, grupuri de manifestanţi au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului Bulgariei, înregistrându-se confruntări cu agenţii forţelor de ordine. Numeroase persoane au fost rănite, după cum arată și imaginile postate pe Twitter.

Totodată, un protestatar care avea asupra sa un pistol cu aer comprimat a fost reţinut. În același timp, conform unei informări transmise de Ministerul bulgar de Interne, patru agenţi ai forţelor de ordine au fost răniţi în operaţiunea de dispersare a protestatarilor.

24Chasa.bg mai scrie că în cursul violenţelor, unii protestatari au trecut de cordonul forţelor de ordine şi au ajuns la intrarea principală în Parlament, fără însă a reuşi să intre în instituţie.Mai multe persoane au fost reţinute. Protestul din fața Parlamentului nu s-a terminat. Tot miercuri, manifestanţii s-au deplasat la sediul Ministerului Sănătăţii, situat în apropiere.

Val de nemulțumiri în Bulgaria

Amintim faptul că în luna decembrie, premierul Bulgariei, Kiril Petkov anunța că toţi miniştrii vor avea nevoie de certificatul sanitar COVID-19 pentru a participa la şedinţele de guvern, iar acest certificat va deveni obligatoriu, de asemenea, pentru toţi funcţionarii publici.

Acesta mai adăuga că această măsură este esențială pentru a stimula imunizarea în ţara cu cea mai redusă rată a vaccinării anti-COVID din UE, relatează agenţia EFE.

„Primul meu ordin astăzi va fi ca în Consiliul de Miniştri să se poată intra numai cu certificatul verde”, a declarat liderul noii coaliţii guvernamentale de la Sofia, alcătuită din patru partide şi care a trecut luni de votul de încredere al parlamentului.

Totodată, oficialul bulgar mai preciza atunci că certificatul verde, care atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test negativ recent, va fi obligatoriu, de asemenea, pentru toţi angajaţii ministerelor şi ai altor instituţii publice. Acest document este obligatoriu din octombrie în Bulgaria pentru accesul în spaţiile publice închise, precum barurile, centrele comerciale sau teatrele, nu însă şi la locul de muncă.

La acel moment, premierul Bulgariei mai spunea că doar vaccinarea populației într-o mare măsură ar putea să evite impunerea de noi restricții.