Bucureștiul a intrat în scenariul roșu după ce rata de infectare calculată miercuri a fost de 3,32 cazuri la mia de locuitori în 14 zile în București. În acest sens, prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a anunțat noile măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului. 

Astfel, potrivit prefectului, vor exista restricții pentru cei care circula cu mijloacele de transport în comun. Totodată, restaurantele și cafenelele vor funcționa în intervalul 5:00-22:00, iar cursurile în anumite școli vor trece în regim online. Este vorba despre școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a personalului este sub 60%. Potrivit ultimelor informații 55 de școli și grădinițe din Capitală ar fi în această situație.

Totodată, prefectul mai precizat că în următoarele zile vor avea loc noi întâlniri, iar dacă situația va continua să se înrăutățească, vor fi impuse și alte măsuri.

„Soluția pe care am găsit-o până acum, pentru că operatorii de transport public au luat deja o serie de măsuri de la începutul pandemiei, și anul trecut, când creștea rata de incidență, am stabilit cu Metrorex suplimentarea trenurilor și STB-ul, de asemenea, a suplimentat.

Ce restricții se aplică când incidența depășește 3 la mia de locuitori

În zilele următoare vom avea noi întâlniri, dacă se va ridica problema și eventual vom propune chiar, să vedem dacă sunt necesare în acest context o eventuală suplimentare sau găsirea unor noi soluții”, a declarat prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru.

De menționat este faptul că, odată ce incidența trece de 3 la mia de locuitori, restaurantele, cinematografele, sălile de fitness și alte activități mai pot funcționa până la maximum 30% din capacitate.

Totodată, masca medicală este obligatorie în toate spațiile publice închise sau deschise, iar magazinele alimentare vor fi  deschise doar în intervalul 05:00-22:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Pe de altă parte, în magazinele non-alimentare, care vor fi deschise între 05:00-22:00, au voie doar persoanele cu certificat verde, iar în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. În magazinele non-alimentare mai mici de 200 mp, nu este necesară prezentarea certificatului COVID.

O altă măsură prevede ca nunțile și botezurile să fie interzise. Și în baruri, cluburi, sau discoteci, activitatea este interzisă când incidența trece de 3 la mia de locuitori. În ceea ce privește programul bazinelor de înot sau al piscinelor interioare, aici, intrarea este permisă doar cu certificat COVID, până la 30% din capacitatea spaţiului