Pentru a accesa acest cont APAPR a pus la dispoziție pe platforma lor acces direct la toate entitățile care administrează Pilonul II de pensii private, mai precis: BCR Pensii, BRD pensii, Generali Pensii, Allianz Țiriac Pensii Private, Aegon Pensii Private, Metropolitan Life Pensii și NN Pensii.

Procesul verificării acestor pensii e unul destul de banal, similar cu cel al autentificării pe platformele de socializare. Credențialele necesare sunt CNP-ul, emailul și o parolă.

Conform unui raport pus la dispoziție de către Asociația Pentru Pensiile Administrate Privat din România, „Doar 780.000 de români își verifică online contul personal de pensie privată obligatorie (Pilonul II), adică 10% din numărul total de 7,78 milioane de participanți înregistrați, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) – asta deși toți cei 7 administratori existenți pe piață oferă această facilitate încă de startul sistemului, pe portalurile proprii de Internet”

Care sunt cifrele generate de Pilonul II?

În registrul sistemului se găsește și cifra totală a celor care au ales această variantă a pensiilor, ei numărau în total aproape 8 milioane la sfârșitul anului trecut dintre care doar jumătate și-au depus contribuțiile în fiecare lună. Valoare totală administrată de toți cei 7 administratori ai acestor pensii este de 89 miliarde de lei, cu 18,6% mai mult față de 2020. Totodată, câștigul obținut din randamentul mediu anual, de la lansarea proiectului și până astăzi este de 8% echivalentul a 21,7 miliarde de lei. În ceea ce privește pensiile pe care cei 7 administratori le-au plătit către beneficiarii lor, acestea acumulează o valoare totală de 675 milioane lei în aceeași perioadă.

Deschidere către eficiență și digitalizare

APAPR a pornit toate demersurile care duc către un mod mai simplu de controla banii din pensii. Așadar scrisoarea anuală de informare nu va mai fi trimisă prin poștă ci doar în format digital prin email. ”Accesarea în online a informațiilor legate de conturile individuale de pensie privată este un beneficiu pe care dorim să îl promovăm în perioada următoare, având în vedere avantajele de transparență și accesibilitate pe care le oferă. Îi încurajez pe toți cei care au o pensie administrată privat să își deschidă un cont online la administratorul fondului lor”, a declarat, Radu Crăciun, președintele APAPR, despre beneficiile aduse de digitalizare în acest domeniu.

Pensiile facultative

Totodată, Pilonul III câștigă la rândul sau teren, pensiile facultative au crescut cu 13% anul trecut decât cu un an în urmă, acumulând o valoare de 420 milioane lei cu cei 565.000 de participanți ai săi. Contribuția medie lunară de anul trecut a crescut la 150 lei. Așadar, randamentul procentual înregistrat de cele 10 fonduri ale acestui pilon este de 5,5%. Totodată, valoarea totală a plăților de la lansarea sa din 2007 și până astăzi a fost de 420 milioane lei.