S-au produs modificări importante la CSM. Judecătorul Marian Buda de la Înalta Curte a primit acceptul Senatului. Mai exact, Buda a fost validat ca membru CSM în locul pensionarei Mariana Ghena. Totul s-a produs într-o sesiune extraordinară a Senatului. Judecătorul Marian Buda se pregătește pentru preluarea șefiei CSM, punând punct interimatului lui Bogdan Mateescu, acuzat ca fiind unul nelegal si neconstitutional, potrivit informațiilor furnizate de luju.ro.

Sursa menționată a arătat că judecătorul Marian Buda de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost validat ca membru în Consiliul Superior al Magistraturii. El i-a locul Marianei Ghena, care s-a pensionat. Astfel, Senatul României s-a întrunit în ședintă extraordinară luni, 17 ianuarie 2022, și l-a validat pe Marian Buda în CSM. Concret, Senatul a votat cererea CSM de validare a lui Marian Buda în Consiliu, aceasta trecând  cu peste 80 de voturi “pentru”.

Judecătorul care ar putea deveni șeful CSM

Sursa citată a arătat că începand de luni, 17 ianuarie 2022, judecătorul Marian Buda de la ICCJ a devenit membru interimar al CSM. El ar urma să ocupe aceasta poziție până la organizarea unor noi alegeri pentru locul lăsat vacant de Mariana Ghena, alegeri la care evident poate participa. Jurnaliștii de la Lumea Justiției au susținut că Marian Buda urmează să fie votat ca președinte al CSM, astfel că mandatul de interimar al lui Bogdan Mateescu se va încheia.

Trebuie amintit că Bogdan Mateescu este cel care a făcut o sesizare disciplinară împotriva judecătoarei Adriana Stoicescu după ce acesta a avut o postare pe Facebook. Acțiunea a fost respinsa de Inspecția Judiciară în luna septembrie a anului trecut. Inspectorul judiciar care a efectuat cercetarea disciplinară a judecătoarei Adriana Stoicescu, vicepreședinta Tribunalului Timiș, a dispus respingerea sesizării, în condițiile în care a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru exercitarea acțiunii.

Cine este Bogdan Mateescu, actualul președinte al instituției

Tot Bogdan Mateescu este cel care a făcut o sesizare cu privire la anumite declarații făcute de senatorul liberal Daniel Fenechiu la tv. În cadrul unei emisiuni difuzată la începutul lunii martie 2021, senatorul liberal Daniel Fenechiu declara că fostul ministru al Turismului, Elena Udrea și fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, nu vor fi achitate definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru că au o cale de atac. Bogdan Mateescu a fost deranjat și de declarațiile pe care fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, le-a făcut cu privire la același subiect.

În acest context, Bogdan Mateescu a decis să sesizeze Inspecția Judiciară pentru efectuarea unei verificări privind o posibilă afectarea a independențe autorității judecătorești în ansamblu sau din cauza dialogului purtat de către Daniel Fenechiu și Augustin Zegrean în cadrul emisiunii anterior amintiteDin păcate pentru Bogdan Mateescu, autoritățile competente au decis că niciuna dintre declarații nu a afectat independența autorității judecătorești în ansamblul său.