Xi Jinping e decis să reformeze armata chineză

Președintele Xi Jinping și-a petrecut ultimul deceniu încercând să reformeze armata chineză și să elimine corupția din rândurile sale. O epurare din ce în ce mai amplă în cercurile de apărare pe care le-a înălțat scoate la iveală faptul că această campanie nu i-a reușit încă, scrie Bloomberg.

În ultimele șase luni, China a destituit brusc cel puțin 15 personalități militare de rang înalt. Printre aceștia se află și cel mai înalt lider din domeniul apărării, înlăturat în ultimele șase luni. Înlăturarea lor a fost lăsată neexplicată de Beijing, dar vine pe fondul rapoartelor privind anchetele de corupție care zguduie eșaloanele superioare ale Armatei Populare de Eliberare.

În ultima rundă, vineri, organul legislativ suprem al Chinei a destituit nouă personalități militare, inclusiv cinci legate de forța secretă de rachete pe care Xi Jinping a modernizat-o în 2015 și cel puțin două de la departamentul de echipamente însărcinat cu înarmarea armatei cu cele mai noi echipamente.

Cu câteva zile mai devreme, principalul organism consultativ politic al Chinei a înlăturat public trei directori de la producătorii de rachete deținuți de stat. Acest val de epurări a avut loc după ce fostul ministru al apărării, Li Shangfu, a fost înlăturat în octombrie și anchetat pentru corupție.

Acestea sunt doar epurările pe care Beijingul le-a făcut publice

Spre deosebire de alte părți ale sistemului chinez, armata nu își anunță anchetele de corupție. Un alt general-maior al Forțelor de Rachetă a fost înlăturat în mod discret din parlamentul orașului Beijing în noiembrie, a relatat publicația Caixin.

Xi Jinping, cel mai puternic lider chinez de la Mao încoace a dedicat miliarde de dolari pentru obiectivul său de a transforma armata într-o forță modernă până în 2027. În centrul acestui obiectiv a fost ridicarea forței de rachete, care ar juca un rol esențial în orice invazie a Taiwanului autoguvernat, dar care se află acum în centrul atenției din cauza recentelor anchete.

„Înlăturările arată încă o dată că Xi nu a reușit să elimine corupția”, a declarat Joel Wuthnow, cercetător senior în cadrul Centrului pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze de la Universitatea Națională de Apărare.

Întrebările cu privire la ofițerii săi și la fiabilitatea sistemelor de înaltă performanță „ar trebui să cântărească asupra lui Xi și a restului conducerii civile în orice decizie de a merge la război în următorii ani”, a adăugat el.

De când Xi Jinping a reorganizat armata în 2015, el a ridicat în rang lideri din industriile spațială și de apărare în încercarea de a ajunge din urmă SUA în ceea ce privește abilitățile tehnologice. Fostul ministru al apărării Li a făcut parte din acest efort, după ce a lucrat ca inginer aerospațial înainte de a conduce Departamentul de dezvoltare a echipamentelor.

De menționat că, în luna iulie, China l-a destituit fără explicații și pe fostul său ministru de externe, Qin Gang, decizie care a sporit instabilitatea. Nu există însă niciun indiciu că aceste cazuri sunt legate între ele.