WhatsApp va putea fi utilizat de la 13 ani, nu de la 16

Compania Meta, care deține populara aplicație de mesagerie WhatsApp, a redus vârsta minimă pentru utilizatorii acesteia de la 16 la 13 ani în Marea Britanie și în Uniunea Europeană.

Modificarea a fost anunțată în februarie și a intrat în vigoare miercuri. ONG-ul „Smartphone Free Childhood” a declarat că această măsură „se opune cererii tot mai mari la nivel național pentru ca marile companii de tehnologie să facă mai mult pentru a proteja copiii”.

„Permiterea oficială a oricărei persoane cu vârsta de peste 12 ani să utilizeze platforma lor trimite un mesaj că este sigură pentru copii. Dar profesorii, părinții și experții spun cu totul altceva. Ne-am săturat ca giganții din domeniul tehnologiei să pună profiturile acționarilor înaintea protecției copiilor noștri”, spun reprezentanții ONG-ului, potrivit The Guardian.

WhatsApp a precizat că modificarea a adus limita de vârstă în conformitate cu cea din majoritatea țărilor și că au fost instituite măsuri de protecție.

Directorul pentru strategia de siguranță online al Ofcom (n.r. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor din Marea Britanie), Mark Bunting, a declarat că autoritatea de reglementare nu va ezita să amendeze companiile de social media care nu respectă instrucțiunile sale, odată ce va avea puterea de a face acest lucru.

El a declarat pentru BBC că Ofcom redactează coduri de bune practici pentru aplicarea siguranței online. „Astfel, atunci când puterile noastre vor intra în vigoare anul viitor, vom putea să le cerem socoteală pentru eficiența a ceea ce fac”, a spus el.

„Dacă nu iau aceste măsuri în acel moment și nu ne pot demonstra că iau măsuri alternative care sunt eficiente pentru a asigura siguranța copiilor, atunci vom putea investiga. Avem puterea de a-i îndruma să facă schimbări, dacă credem că este necesar să facă schimbări.

Dacă nu se conformează acestor direcții, avem puterea de a aplica amenzi – și nu vom ezita să folosim aceste puteri – dacă nu există nicio altă modalitate de a determina schimbările pe care le considerăm necesare”, a declarat Mark Bunting.

Meta a anunțat măsuri de siguranță pentru Instagram

Săptămâna aceasta, Meta, care deține, WhatsApp, Facebook și Instagram, a dezvăluit o serie de caracteristici de siguranță menite să protejeze utilizatorii, în special tinerii, de „sextortion” și de abuzul de imagini explicite.

Compania a confirmat că va începe să testeze un filtru în mesajele directe de pe Instagram, care va fi activat în mod implicit pentru utilizatorii cu vârsta sub 18 ani și care va estompa automat imaginile trimise utilizatorilor care sunt detectate ca fiind explicite.

Atunci când primesc imagini explicite, utilizatorii vor vedea, de asemenea, un mesaj care îi îndeamnă să nu se simtă presați să răspundă, precum și o opțiune de a bloca expeditorul și de a raporta chat-ul.