Se schimbă Codul Rutier! Potrivit unui proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, permisul de conducere va putea fi obținut mult mai repede.

Permisul de conducere se va putea obține mult mai repede

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, aceasta are mai multe scopuri, și anume eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere, creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic sau oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.

Așadar, permisul auto se va putea obține mult mai repede, mai ales că:

  • școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare;
  •  proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută în orice autoritate competentă din România, nu doar în locația de domiciliu sau reședință, așa cum este stabilit în prezent de Codul rutier.

Cu toate acestea, proba practică și eliberarea permisului se vor putea face numai în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.

Candidații nu vor mai trebui să finalizeze întreaga școală de șoferi

De asemenea, potrivit noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică. Aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice, după care vor putea face pregătirea practică, înainte de susținerea probei practice, transmite Antena 3.

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial. Proiectul de lege cu noile modificări poate fi consultat aici.

Control medical psihologic pentru șoferi

Amintim că recent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut o serie de propuneri semnificative pentru a modifica Codul Rutier, care ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere.

Una dintre aceste propuneri vizează evaluarea sănătății mentale a șoferilor, oferind posibilitatea medicilor de a trimite șoferii la psihologi în cazul în care se ridică îndoieli asupra sănătății lor mentale.

În prezent, Codul Rutier se concentrează pe afecțiunile medicale fizice care ar putea afecta capacitatea de a conduce un autovehicul. Cu toate acestea, noile modificări propuse de MAI aduc în discuție și sănătatea mentală a șoferilor. Mai multe puteți citi aici.