Românii nevaccinați nu trebuie să stea în carantină la întoarcerea în țară. Ce trebuie să prezinte la vamă (DOCUMENT)

La solicitarea ANAT, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că românii nevaccinați care se întorc în țară din țările aflate pe lista roșie nu vor sta în carantină timp de 2 săptămâni dacă prezintă un test negativ de tip PCR.

”Conform celor comunicate de DSU, persoanele care sosesc din teritoriile / țările cu risc epidemiologic ridicat (zona Galbenă și zona Roșie) pot prezenta rezultatul negativ al unui test RT – PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei.”, se arată în comunicatul de presă trimis de către Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

Răspunsul oficial al DSU poate fi consultat aici.

Ce spune președintele ANAT

În comunicatul de presă trimis de către Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, președintele Dumitru Luca spune că se bucură de răspunsul primit din partea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), însă bucuria este reținută, subliniind că situația s-ar putea schimba oricând.

”Răspunsul primit de la DSU ne bucură, dar este o bucurie reținută. Situația s-ar schimba enorm în acest caz, însemnând că turiștii nevaccinați pot evita carantina la întoarcere doar pe baza unui test PCR negativ, și din țările aflate pe lista roșie”, declară Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Comunicatul oficial de presă poate fi consultat aici.

Țările aflate pe lista roșie

Amintim că joi autoritățile române au actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. Cele mai mari emoții sunt pentru românii aflați în Grecia, unde numărul infectărilor cu noul coronavirus crește din ce în ce mai mult. Potrivit ultimelor informații, Grecia a intrat în zona Roșie.

Noua listă intră în vigoare de la data de 1 august 2021. De menționat este faptul că potrivit, CNSU, decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână.

Principalele modificări survenite sunt:

  • în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
  • în zona galbenă au intrat din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
  • în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.

Sursă foto: Dreamstime