Vești bune pentru șoferi! Totul se va putea face online. Schimbări importante pe drumurile naţionale

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, va fi realizat, printre altele, un sistem național pentru raportarea voluntară, pentru facilitarea colectării detaliilor privind evenimentele transmise de  utilizatorii drumurilor şi de vehicule şi a oricăror altor informaţii legate de siguranţă.

Proiectul pus în dezbatere publică este Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră publicat în data de 18 august. Acesta poate primi propuneri și observații până la data de 30 august 2021.

Ce schimbări vor avea loc

Potrivit Proiectului de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră s-a avut în vedere mai multe schimbări, printre care:

  • realizarea evaluării de impact asupra siguranţei rutiere şi auditului de siguranţă rutieră pentru proiectele de infrastructură rutieră care vizează şi drumurile judeţene, având în vedere numărul foarte mare de accidente care se produc pe această categorie de drumuri.
  • introducerea conceptului de inspecţie de siguranţă rutieră specifică, definit ca analiza bazată pe inspectarea la faţa locului a unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condiţiile periculoase, deficienţele şi problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.
  • eliminarea noţiunii de inspecţie de siguranţă rutieră suplimentară.
  • efectuarea inspecţiei de siguranţă rutieră periodică în regim de liberă practică de către auditorii de siguranţă rutieră desemnaţi de către Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.
  • introducerea conceptului de evaluare a siguranţei reţelei rutiere pe categorii de siguranţă rutieră. Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va realizea prima evaluare a siguranţei reţelei rutiere, pe cel puţin trei categorii, în funcţie de nivelul de siguranţă al fiecărui tronson, până cel târziu la sfârşitul anului 2024, actualizând datele cel puţin o dată la 5 ani.
  • implementarea ratingului de siguranţă rutieră pentru întreaga reţea rutieră în exploatare si întocmirea unui plan de acţiune privind organizarea şi efectuarea inspecţiei de siguranţă rutieră specifică pe tronsoanele rutiere cu niveluri scăzute ale ratingului de siguranţă identificat.

Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră va intra în vigoare după ce va primi aprobare de la Guvern și după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Sursă foto: Dreamstime