Anunțul momentului pentru elevi și părinți. Școlile au trecut la program redus

Odată cu trecerea la ora de iarnă, mai multe școli din România doresc să reducă programul, ceea ce va însemna ore și pauze mai scurte. Începând de marți, 1 noiembrie, anumite școli deja au implementat acest program, care prevede ore și pauze mai scurte cu cinci minute.

După ce programul a fost implementat în anumite unități de învățământ, Ministerul Educației a trimis o circulară în care precizează că directorii pot avea voie să implementeze programul doar în cazul în care există fenomene meteo extreme, ceea ce nu se întâmplă momentan în România.

Elevii ar trebui să ajungă acasă pe lumină

După trecere la ora de iarnă, Consiliul de Administrație al unei școli a decis trecerea la programul redus deoarece elevii ar trebui să ajungă acasă pe lumină, ceea ce înseamnă că orele ar trebui să se termine la ora 16:30, iar acest lucru presupune că elevii învață în mai multe schimburi.

Schimbarea aceasta trebuie făcută doar în cazuri excepționale și este nevoie de argumente extrem de bune pentru o astfel de decizie. În cazul în care acestea nu există, unitățile de învățământ respective trebuie să revină neapărat la orarul normal.

Părinții nu sunt de acord cu o astfel de modificare

Decizia conducerii acestor școli prevede ca ora de curs să aibă 45 de minute, în loc de 50, iar pauza să aibă 5 minute, în loc de 10 minute, lucru ce i-a nemulțumit pe părinți, ei semnând o petiție în mediul online prin care precizează că această schimbare duce la pierderea a 600 de minute lunar, respectiv a 10 ore.

În București sunt 400 de școli, iar la 8 dintre ele există program de trei schimburi. Majoritatea au un program de câte două schimburi, ceea ce înseamnă că elevii au cursuri până la ora 20:00.

Școlile nu vor trece în mediul online din cauza facturilor la energie

Într-o altă ordine de idei, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța la finalul lunii octombrie că școlile nu vor trece în mediul online din cauza facturilor la energie.

„Aș vrea să amintesc că aceste tarife la utilități pentru unitățile de învățământ preuniversitar sunt plafonate, sunt plafonate la un nivel care, în mod normal, pe consumuri similare, nu ar trebui să permită creșterea facturilor.

Dar, împreună cu domnul prim-ministru am avut o întâlnire care a inclus prefecții din toate județele, ministrul Energiei, ministrul Afacerilor Interne, în așa fel încât să vedem ce probleme există în fiecare județ”, a spus aceasta.