Companiile încearcă să vadă cum pot implementa IA în afacerile lor. Pentru unele, este o încercare serioasă de a îmbunătăți calitatea operațiunilor lor; pentru altele, este puțin mai mult decât o schemă de reducere a costurilor sau o încercare cinică de a genera publicitate pozitivă, legându-și numele de ceea ce înseamnă inteligența artificială, scrie Wealthup.

În ceea ce privește angajații, unii consideră că instrumentele IA le pot face munca mai ușoară și mai eficientă.

Teama de tot ce înseamnă inteligența artificială pentru piața muncii este o realitate

Alții le resping din punctul de vedere al calității, subliniind tendința IA de a „furniza de informații inexacte”. Alții doar așteaptă ceea ce simt că este inevitabil: IA le va lua job-urile, lăsându-i fără loc de muncă, forțându-i să se recalifice la mijlocul carierei, doar pentru a supraviețui.

Deși nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul, o serie de cercetări sugerează că anumite ocupații și industrii se vor confrunta cu mai multe perturbări provocate de inteligența artificială.

Iată câteva locuri de muncă care sunt considerate ca fiind în pericol din cauza progreselor IA.

1. Funcționari

McKinsey estimează că cererea de posturi de funcționari ar putea scădea cu 1,6 milioane de locuri de muncă, până în 2030. Este vorba de funcționari de informații, funcționari generali, funcționari de contabilitate și audit și funcționari de expediere, recepție și inventariere. Se așteaptă ca funcționarii financiari să se confrunte cu o scădere a locurilor de muncă de peste 14%, se preconizează că locurile de muncă pentru funcționarii de salarizare și de cronometrare vor scădea cu 16%, iar pentru funcționarii de informații vor scădea cu mai mult de 18% până în 2032.

Toate aceste tipuri de joburi implică sarcini repetitive, pe care sistemele automate sunt de așteptat să le îndeplinească foarte bine,

2. Lucrători în vânzările cu amănuntul

McKinsey estimează că 830.000 de locuri de muncă din SUA, din vânzările cu amănuntul, ar putea dispărea până în 2030. BLS prezice o scădere a locurilor de muncă pentru aceste poziții, de 2,2%, care ar însemna pierderea a aproximativ 80.000 de locuri de muncă până în 2032.

IA nu este singura amenințare la adresa locurilor de muncă din retail. Potrivit BLS, ”este de așteptat ca creșterea vânzărilor online să continue, limitând creșterea numărului de magazine fizice de vânzare cu amănuntul și reducând cererea de angajați”.

3. Asistenți administrativi

Cercetările McKinsey estimează că posturile de asistent administrativ ar putea scădea cu 710.000 până în 2030.

BLS se așteaptă, de asemenea, la o scădere a asistenților administrativi. Cei mai afectați sunt cei din sectorul juridic, BLS proiectând pierderi de locuri de muncă de aproape 22% până în 2032.

Aceste job-uri includ colectarea de date și alte sarcini repetitive și, prin urmare, IA poate înlocui forța de muncă umană.

4. Casierii

McKinsey prevede că această categorie ar putea fi pe cale de dispariție. Se estimează că job-urile pentru casieri ar putea scădea cu aproximativ 630.000 de locuri de muncă până în 2030. BLS vede o scădere de aproximativ 348.100, până în 2032.

Practic, locurile de muncă prost plătite, care nu necesită studii, tind să prezinte un risc mai mare de automatizare.

5. Muncitorii din producție

Aceste locuri de muncă implică, adesea, sarcini manuale de-a lungul unei linii de asamblare, inclusiv asamblarea și controlul calității.

Din păcate, unele dintre aceste job-uri sunt susceptibile la automatizare și înlocuirea oamenilor cu AI.

McKinsey spune că „aproximativ 36% din orele de lucru ar putea fi afectate de automatizare”. BLS prezice, de asemenea, o scădere cu 9,3% a angajării lucrătorilor din producție între 2022 și 2023.

Unele lucrări de producție includ sarcini repetitive, care pot fi adesea automatizate.

6. Angajații din industria alimentară și a serviciilor

În linii mari, industria de servicii alimentare include orice afacere care servește alimente clienților. Job-urile roluri includ locuri de muncă în catering, cantine și multe altele.

Locurile din serviciile alimentare au cel mai mare potențial de automatizare, spune McKinsey, iar BLS estimează că aceste job-uri vor scădea, probabil, cu aproximativ 4,8% până în 2032.

Unul dintre principalele motive pentru care aceste locuri de muncă au un potențial atât de mare de a fi automatizate este că implică muncă fizică previzibilă. Măsurarea ingredientelor este o sarcină previzibilă pe care o poate face și o mașină.

Lucrătorii hispanici și de culoare reprezintă mare parte a lucrătorilor din acest domeniu și, prin urmare, se așteaptă să fie cei mai afectați de utilizarea crescută a IA.