Theresa May a cerut amânarea Brexit până pe 30 iunie, însă Uniunea Europeană i-a dat termen doar până pe 22 mai.

Ăn cazul unui Brexit fără acord, Marea Britanie va avea pierderi financiare grave. Regatul Unit ar avea pierdut 57,3 miliarde de euro pe an, adică cam 800 de euro pe cap de locuitor.

Uniunea Europeană ar avea și ea de suferit pierderi financiare, în jur de 40,4 miliarde de euro, relevă un studiu publicat joi de Institutul german Bertelsmann, relatează AFP.

”Brexitul ar putea să afecteze dur fundaţia celei mai mari zone economice din lume, iar Bruxellesul şi Londra trebuie să facă tot ceea ce pot pentru a ajunge la un acord”, apreciază preşedintele institutului german, Aart de Geus.

Printre cele mai afectate țări de un Brexit fără acord ar fi Germania cu 9,5 miliarde de euro și Franța cu 7,7 miliarde.

Chiar și Malta ar pierde în jur de 31 milioane de euro, dar și Cipru, cam 42 de milioane.

Concluzia este că Brexitul va avea un impact economic major asupra tuturo țărilor care păstrează o relație strânsă cu Marea Britanie. Studiul arată că indiferent de scenariu toată UE va avea de suferit din cauza unei creşteri a preţurilor, aşteptate, şi a consecinţelor asupra productivităţii.

În cazul unui Brexit cu acord, Regatul Unit ar piede ”doar” 32 de miliarde de euro pe an, iar UE 22 de miliarde de euro.

Țările care ar avea de câștigat de pe urma Brexitului sunt Statele Unite și China. În scenariul unui Brexit fără acord, americanii ar câștiga până la 13,2 miliarde de euro, iar chinezii 5,3 miliarde de euro.