Așadar, Victor Negrescu a spus care sunt, în opinia lui, portofoliile relevante pentru România după alegerile europene de anul viitor. Este vorba despre portofoliile de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și comisar european pentru piaţa internă.

Potrivit social-democratului, celelalte nu au influenţa necesară pentru a ajuta România să-şi atingă obiectivele.

Victor Negrescu a spus care sunt portofoliile relevante pentru România

„Eu cred că pe lângă posibilitatea de a avea un comisar care să ocupe această demnitate de Înalt Reprezentant, un alt portofoliu bun pentru România ar fi comisarul responsabil de piaţa internă, în contextul în care piaţa internă reprezintă principala componentă unde Uniunea Europeană are autoritate şi defineşte mai multe elemente, de la regulile de competiţie, protecţia consumatorului, sprijinul pentru IMM-uri, sprijinul pentru marile companii, ajutoarele de stat. Practic, peste jumătate din legislaţia europeană trece prin componenta de piaţă internă şi comisarul de resort se ocupă de aceste subiecte. Adică ar avea o influenţă asupra a peste jumătate din legislaţia UE”, a declarat Victor Negrescu miercuri, la Strasbourg.

Amintim că aceste portofolii sunt unele dintre cele mai râvnite din Comisia Europeană.

„Eu cred că aceste două portofolii menţionate de mine sunt cele care sunt relevante pentru România. Celelalte fie nu pot fi ocupate pentru că le-am deţinut anterior, fie, conform arhitecturii actuale a Comisiei Europene, nu au influenţa necesară pentru a ajuta Europa, dar şi România, să-şi atingă obiectivele”, a mai spus eurodeputatul.

Eurodeputatul își dorește o dezbatere internă pentru desemnarea unui candidat

Acesta a spus apoi că și-ar dori o dezbatere internă pentru desemnarea unui candidat. Această decizie ar fi oportună pentru obținerea portofoliilor, a mai spus social-democratul.

„Ar fi oportună pentru prima dată o dezbatere despre ceea ce înseamnă persoana nominalizată sau mai multe propuneri în aşa fel încât să le analizăm în spaţiul public şi, de ce nu, poate chiar o dezbatere între respectivii candidaţi, într-o manieră democratică. De asemenea, Parlamentul României trebuie să fie implicat în proces, nu doar să valideze propunerea respectivă, dar în momentul de faţă este mult prea devreme pentru a discuta despre viitorul comisar al României”, a mai spus Negrescu.

În ceea ce priveşte lupta pentru şefia viitoarei Comisii Europene, cursă în care este aproape sigură intrarea actualei preşedinte Ursula von der Leyen din partea PPE, Victor Negrescu a spus că stânga va avea un candidat care va fi aprobat cel mai probabil în luna martie a anului viitor, în cadrul unui congres ce va avea loc în Italia.

„Deci, evident, dacă avem un candidat comun, avem un candidat comun cu scopul de a câştiga. Acum, dacă mă uit pe anumite sondaje de opinie la nivel european, noi câştigăm membri în anumite state, vedem că popularii europeni sunt în scădere, vom vedea cât de mult sunt în scădere. Deci va fi o zonă de echilibru între PPE şi S&D. Dat fiind faptul că lucrurile sunt neclare în Consiliul European, e posibil să apară şi o altă soluţie, aşa cum a apărut Ursula von der Leyen pe ultima 100 de metri, deşi nu fusese anunţată anterior. Şi acum se poate întâmpla acelaşi lucru”, a completat social-democratul.

Victor Negrescu a refuzat să avanseze vreun posibil candidat din blocul socialist la şefia viitoarei Comisii. Amintim că în momentul de față sunt vehiculate nume precum cele ale fostului premier finlandez Sanna Marin, fostului premier suedez Stefan Lofven sau chiar ale premierilor în exerciţiu portughez, Antonio Costa, sau spaniol, Pedro Sanchez.