Actuala coaliție nu dă semne de rupere

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat vineri că, în urma primei întâlniri extinse a liderilor partidului după alegerile locale și europarlamentare, nu vede motive pentru a pune capăt coaliției politice și de guvernare cu PNL.

Șeful Executivului a fost întrebat dacă intenționează să continue guvernarea în aceeași coaliție politică cu PNL, iar el a subliniat că PSD are „o responsabilitate față de cetățeni“.

Premierul a declarat că guvernul României va rezista pentru că au o obligație față de români. A adăugat că PSD și toți colegii săi au fost de acord ca domnul Ciucă să fie premier timp de 1 an și 7 luni.

Prim-ministrul a subliniat că dacă ar încălca acordul politic după „cheful unui partid“, s-ar pierde tot ce au câștigat prin acel gentleman agreement, care a fost respectat pentru prima oară în România.

„Guvernul României va rezista, avem o obligație față de români. Îmi aduc aminte că PSD, toți colegii mei, am fost de acord ca domnul Ciucă să fie 1 an și 7 luni premier. Dacă încălcăm acordul politic după cheful unui partid, pierdem tot ce am câștigat foarte mult prin acest gentleman agreement, care pentru prima oară a fost respectat în România. Am intrat într-o altă epocă a democrației în România, una consolidată. Amândoi vom menține acest lucru, greu câștigat“, a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

PSD se poate orienta către orice alt partid

Întrebat dacă PSD poate să rămână într-o coaliție de guvernare în situația în care partenerul lor de guvernare, PNL, va încheia un acord politic cu o altă formațiune politică, liderul PSD a indicat posibilitatea de a se reorienta către o altă echipă politică.

„Credeți că PSD nu are capacitatea de a face o alianță politică? Despre ce vorbim?! Esența democrației este să creezi majoritate. Așa se guvernează. Iar ca să soliciți guvernarea, trebuie să câștigi alegeri. Și PSD are această capacitate, e normal“, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Pentru moment, liderul PSD a indicat vag posibile opțiuni pentru alianțe viitoare. Întrebat dacă ia în considerare o alianță cu AUR, Ciolacu a evitat să ofere un răspuns clar.

„Nu știu dacă e chiar așa“ Ușa ar fi deschisă și pentru UDMR: „Nu știu, lucrurile sunt deschise. Repet: matematica ne arată unde se creează majoritatea. Repet, niciun partid nu va câștiga majoritatea. Iar președintele are obligația de a da mandatul de formare partidului poziționat pe primul loc. Pe urmă vedem dacă își creează o majoritate sau nu“, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Mircea Geoană, cel mai longeviv președinte PSD

Premierul a afirmat vineri că Mircea Geoană nu poate fi considerat un outsider. Acesta a fost președintele PSD, cu cel mai lung mandat până la prezent.

Declarația survine în contextul discuțiilor despre susținerea sa potențială în alegerile prezidențiale.

”Domnul Geoană nu e din afara partidului, a fost preşedintele PSD, cred că cel mai longeviv până la mine, preşedinte al PSD”, a spus Ciolacu.

De asemenea, a mai spus că este exclus ca el, ca și premier, să mute alegerile prezidențiale în decembrie.

”Este exclus pentru prim-ministrul Marcel Ciolacu. Eu nu pot să mă mai uit în ochii niciunui alt lider, preşedinte de partid din România, când eu am venit din funcţia de prim-ministru, după o decizie luată în coaliţie, statutară şi corectă, să vin să le spun românilor că în funcţie de interesul unui partid sau altui partid, eu primul-ministru Marcel Ciolacu schimb data alegerilor. Ca să înţelegem de ce exclus această variantă”, a spus preşedintele PSD.

În plus, premierul a mai spus că nu va candida pentru funcția de președinte, dacă alegerile vor fi în decembrie.

”Eu am anunţat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida la funcţia de preşedinte, din partea PSD”, a spus liderul PSD la Sâmbăta de Sus.