Printre brandurile afectate se numără Crest şi Colgate, scrie China Daily. P&G, producătorul Crest, a anunţat printr-un comunicat că vinde în China doar două paste de dinţi din seria Crest, Multi-Care şi Night-Time, ce conţin triclosan în doza admisă legal de autorităţile chineze în 2009, afică 0,3% din totalul greutăţii produsului. La rândul său, Colgate-Palmolive a spus că a oprit producţia pastei de dinţi Colgate Total, singura din portofoliu ce conţine triclosan, încă de anul trecut. Comunicatul Colgate nu face o legătură între oprirea producţiei şi posibilele probleme de sănătate.
Agenţia americană ce se ocupă de siguranţa alimentară trebuia să publice rezultatele cu privire la potenţialul pericol reprezentat de triclosan, o substanţă antibacteriană, încă din primăvară, însă a anunţat că o va face în această iarnă. Până acum studiile efectuate pe animale de laborator arată că triclosanul poate cauza rezistenţă la antibiotice şi afectează activitatea hormonală, dar nu se cunosc efectele asupra omului.
Scandalul triclosanului este mai vechi, în 2005 un savant de la Virginia Tech University declarând că triclosanul poate intra în reacţie cu clorul din apa de robinet şi poate declanşa producţia de cloroform, o substanţă cancerigenă. La vremea respectivă a fost un scandal imens în China, mai multe branduri de pastă de dinţi ce conţinea triclosan fiind retrase din piaţă. În 2009 a intrat în vigoare obligativitatea unei cantităţi maxime admise de triclosan, însă rezultatele studiilor ce vor fi publicate lunile următoare ar putea arăta că limita nu este suficientă.
Foarte important, triclosanul este o substanţă folosită şi la producţia săpunurilor anti-bacteriene, iar reporterii China Daily au găsit pe rafturile supermarketurilor chineze mai multe produse de igienă ce indică pe etichetă un conţinut de triclosan.