UPDATE 11.25 E-mail-ul trimis de CEO-ul Stratfor, prin care şi-ar fi anunţat demisia, nu îi aparţine lui George Friedman, fiind unul fals, deşi a fost trimis de pe adresa lui de mail, aşa cum puteţi vedea mai jos. Într-o declaraţie de presă eliberată de Stratfor, se arată că Friedman nu a demisionat şi că publicarea email-urilor furate reprezintă o încercare de inimidare şi de reducere la tăcere. Click pe imagine pentru a mări La începutul anului, directorul executiv şi fondatorul Stratfor, George Friedman, a confirmat faptul că din baza de date a firmei au fost furate mai multe e-mailuri, precizând, însă, că autorii atacului informatic nu vor găsi nimic semnificativ. După anunţul Wikileaks, a fost trimis şi un mesaj de pe adresa de e-mail a lui Friedman prin care acesta anunţa că demisionează.

"Dragi parteneri loiali Stratfor şi clienţi, vă informez cu mare dezamăgire că voi demisiona din funcţia de CEO Stratfor. Vă asigurăm că această decizie nu a fost una uşoară, dar, în lumina evenimentelor recente, în special publicarea unor e-mail-uri ale companiei noastre de către WikiLeaks, am decis că retragerea mea este în interesul Stratfor şi a bazei de clienţi. Vreau să subliniez că această decizie nu va avea niciun efect asupra activităţii Stratfor sau membrilor săi. În ceea ce priveşte ultima scurgere de informaţii, Stratfor controlează pe deplin situaţia. Cu toate acestea, în timp ce eu nu pot să-mi asum responsabilitatea personală pentru acest incident, trebuie să recunosc că au existat nişte greşeli", ar fi fost mesajul transmis de George Friedman.

Potrivit Wikileaks, fişierele ce vor fi făcute publice conţin "informaţii despre atacurile guvernului SUA împotriva lui Julian Assange şi Wikileaks şi încercările Stratfor de a submina WikiLeaks".

"Avem de-a face cu o firmă privată de informaţii secrete, care se bazează pe informatori din guvernul american, agenţii străine de informaţii cu reputaţii discutabile şi jurnalişti. Extrem de îngrijorător este faptul că ţintele acestor investigaţii sunt, printre altele, organizaţii de activişti care luptă pentru o cauză dreaptă", a declarat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pentru Reuters.

WikiLeaks nu a precizat sursa e-mail-urilor, dar dezvăluirea vine în urma unui atac informatic ce a avut loc în decembrie anul trecut asupra serverelor companiei Stratfor, de către indivizi care susţin că au legături cu gruparea de hackeri Anonymus. Ca urmare a acestui atac, pe internet au fost publicate detalii despre cardurile de credite de la peste 30.000 de abonaţi ai Stratfor, inclusiv cele ale fostului secretar de stat american Henry Kissinger sau ale fostului vicepreşedinte Dan Qualyle.

"Bineînţeles că avem relaţii cu oameni din SUA şi alte guverne şi evident că ştim persoane din diferite corporaţii, iar asta va reieşi şi din e-mail-urile publicate. Dar asta este meseria noastră. Suntem ceea ce am spus că suntem: o organizaţie care-şi obţine veniturile de pe urma analizelor geopolitice", spunea Friedman în urma atacului cibernetic din decembrie.

Stratfor se descrie ca fiind un furnizor pe bază de abonament de analize geopolitice, cu o strategie de strângere de informaţii bazată pe tehnici ale serviciilor secrete.