Potrivit “Times” și “Daily Telegraph”, șeful diplomației americane a făcut aceste afirmații într-o întâlnire cu deputații britanici, la care presa nu a avut acces, cele două ziare citând afirmații relatate de participanți.

Eșecurile OMS au dus la decese în Regatul Unit

Potrivit acestor surse, dl Pompeo a estimat că eșecurile OMS, organizație „politică” mai curând decât bazată pe știință, au dus la „morți britanice”. Regatul Unit deplânge peste 45.000 de morți de Covid-19.

“Când lucrurile au început să se miște, în momentul cel mai important, când era o epidemie în China, dr Tedros, care a fost… cumpărat de guvernul chinez, nu pot spune mai mult, dar pot s-o spun, spun asta bazându-mă pe informații solide, a fost încheiat un acord” cu ocazia alegerii dlui Tedros în fruntea OMS, a afirmat dl Pompeo, relatează “Daily Telegraph”.

“Există un acord pentru această alegere și când lucrurile au început să se miște, ați văzut britanici morți, din cauza acordului care a fost încheiat”, a adăugat el potrivit ziarului.

SUA s-a retras din OMS

Aceste afirmații au fost făcute cu ocazia unei întâlniri găzduite de Henry Jackson Society, un cerc de reflecție descris de “Times” drept partizan al unei linii dure față de Beijing la două săptămâni după ce Statele Unite au lansat oficial procedura de retragere a lor din OMS, pe care Washingtonul o acuză că a întârziat să acționeze față de pandemia de nou coronavirus, notează La Libre Belgique.

“OMS nu este la curent cu asemenea declarații, dar respingem orice atac la persoană și orice afirmație nefondată”, a declarat pentru “Daily Telegraph” un purtător de cuvânt al organizației ONU, care cheamă țările să rămână concentrate pe răspunsul față de pandemie.

Pompeo instigă la ură față de China

Cu ocazia vizitei sale la Londra, după ce guvernul britanic al lui Boris Johnson a decis să excludă compania telecom Huawei din rețeaua sa 5G într-o răsturnare de situație spectaculoasă, secretarul de stat american a chemat lumea să se opună Chinei.

După vizita sa la Londra, Mike Pompeo a sosit miercuri la Copenhaga, unde el trebuie să se întâlnească cu prim-ministrul danez, dna Mette Frederiksen, apoi cu omologul său Jeppe Kofod.