În timpul discursului său de la Universitatea din Glasgow, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a prezentat o perspectivă sumbră asupra pandemiei de coronavirus.

El a subliniat întârzierea vaccinărilor în țările considerate „cele mai sărace” din lume, care a dus la „pierderi de vieți omenești”.

Lumea nu este pregătită pentru o nouă pandemie

Ghebreyesus a insistat că o altă pandemie va aduce din nou momente dificile, notează Daily Star. Acesta a mai precizat că lumea nu este cu adevărat pregătită să gestioneze această situație.

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. Aceasta poate fi cauzată de un virus gripal, sau un nou coronavirus, sau poate fi cauzată de un nou patogen despre care nici măcar nu știm încă – ceea ce numim Boala X.

A existat multă atenție acordată recent Bolii X. Am folosit pentru prima dată termenul de Boala X în 2018 ca un substitut pentru o boală încă necunoscută pentru care totuși ne putem pregăti. COVID-19 a fost o Boală X, un nou patogen care provoacă o nouă boală, dar va exista o altă Boala X, sau o Boala Y sau o Boala Z. Și, așa cum stau lucrurile acum, lumea rămâne nepregătită”, a declarat el.

Directorul general al OMS a adăugat că, în cazul unei alte pandemii mâine, ne-am regăsi în fața multor probleme similare cu cele pe care le-am avut în timpul pandemiei de coronavirus din perioada 2020-2022.

Ghebreyesus a insistat ca liderii mondiali să se solidarizeze și să dezvolte o strategie de „coordonare globală”, în loc să adopte o abordare de „fiecare țară pentru sine”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus / SURSA FOTO: Pan American Health Organization

Ce este „Boala X”?

În 2022, OMS a convocat 300 de experți în domeniul medical pentru a evalua 25 de categorii de virusuri și bacterii. Astfel, au identificat o serie de agenți patogeni care prezintă potențialul de a provoca pandemii și necesită cercetare mai detaliată.

Pe această listă se regăsește și cunoscuta „Boală X”. Acesta este un termen introdus pentru prima dată de OMS în 2018. Reprezintă posibilitatea unei epidemii grave cauzate de un agent patogen încă necunoscut.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, a sugerat că COVID-19 ar putea fi, în realitate, acea „Boală X” anticipată. El a subliniat importanța învățării și adaptării la această experiență.

Potrivit dr. Amesh Adalja, un expert în domeniul medical, un agent patogen letal precum „Boala X”, probabil să fie un virus respirator, ar putea deja circula în rândul speciilor animale.

Însă nu poate fi încă transmis la oameni. Mai multe puteți citi aici.