Damen, acuzată că a falimentat intenționat șantierul naval din Mangalia

Statul român îl acuză pe constructorul de nave olandez Damen că a dus la falimentul şantierului naval din Mangalia, prin acțiuni ilegale și intenționate. Din cauza acestui conflict, o mie de muncitori au rămas fără loc de muncă și stau acasă. În același timp, Damen a primit recent un ajutor de stat de 270 de milioane de euro din partea Olandei.

Statul român spune că Damen a scos ilegal milioane de euro din şantierul de la Marea Neagră. Ar fi vorba despre 55 de milioane de euro implicați în tranzacții dubioase, care au dus la închiderea şantierului.

Aceste acuzații apar în documentele oficiale din procedura de faliment, obținute de cei de la „Follow the Money”. În mai 2024, Damen a cerut oficial intrarea în faliment a şantierului.

Statul român: Damen a umflat datoriile și a lucrat cu propriile firme pe bani mulți

Statul român spune că, între 2021 și 2024, compania Damen a crescut artificial datoriile şantierului naval din Mangalia. A făcut asta angajând propriile firme din grup. De exemplu, a plătit filiala din Polonia ca să „se ocupe de documente” și pe cea din Olanda pentru „servicii IT și de resurse umane”.

În tot acest timp, s-a lucrat foarte puțin în şantier, mult mai puțin decât în anii anteriori. Statul român susține că Damen nu a explicat clar de ce a cerut acele sume și că, potrivit Fiscului, a încălcat legea.

Damen este cea mai mare companie olandeză care construiește nave pentru pescuit, marina și industria offshore. În 2017, a cumpărat 49% din şantierul naval din Mangalia.

Statul român deține restul de 51% printr-o companie de stat, deci este acționarul principal. Totuși, cele două părți au fost de acord ca Damen să conducă zilnic afacerea. A fost o situație rară în România, iar asta i-a permis companiei olandeze să cheltuie bani fără să ceară aprobarea statului, inclusiv către firmele sale.

Damen spune că nu a făcut nimic ilegal și că în fiecare an a trecut auditul financiar fără probleme.

Recent, compania a apărut în presă după ce a primit un ajutor de stat de 270 de milioane de euro din partea guvernului olandez. Banii sunt pentru a salva compania, care are dificultăți din cauza întârzierilor unui proiect din Germania.

Damen a preluat controlul falimentului și a blocat investigațiile, susține statul

Guvernul român spune că Damen a creat datorii false pentru şantierul naval, iar din cauza acestor datorii, compania olandeză a devenit cel mai mare creditor al şantierului. Asta i-a permis să aibă control asupra procedurii de faliment.

Damen nu i-a cerut administratorului falimentului să cerceteze tranzacțiile suspecte, deși statul român a insistat pentru asta. În plus, Damen s-a opus formării unei comisii independente care să supravegheze cum se desfășoară falimentul.

ANAF spune că firma olandeză a încălcat legea prin blocarea acestei comisii. În România, o astfel de comisie este obligatorie când sunt mulți creditori. Legea nu spune exact câți, dar în acest caz există aproape 200 de creditori, care trebuie să primească în total aproximativ 200 de milioane de euro de la şantier. Fiscul nu a vrut să comenteze public cazul, invocând confidențialitatea comercială legată de compania olandeză.

În aprilie 2024, compania olandeză a dat în judecată statul român, acuzându-l că a încălcat contractul.

Potrivit Damen, conflictul a apărut după ce România a schimbat legea în 2023. Când Damen a cumpărat acțiunile şantierului, a primit un statut special: deși deținea doar 49%, i s-a permis să conducă activitatea zilnică. Dar din 2023, o astfel de situație nu mai este permisă prin lege, pentru a respecta standardele internaționale și a preveni corupția. Damen cere acum 470 de milioane de euro de la statul român, pentru banii investiți și pentru daune. Nu se știe încă când va fi judecat cazul.

Damen regretă plecarea din Mangalia și spune că a respectat legea

Compania Damen Shipyards a declarat că regretă sincer felul în care s-au desfășurat lucrurile, mai ales pentru angajații de la şantierul din Mangalia și pentru clienții și partenerii lor, alături de care au realizat multe proiecte bune.

Damen spune că, între iulie 2018 și iulie 2023, a respectat toate legile românești și internaționale. Compania mai precizează că registrele contabile ale şantierului au fost verificate și aprobate anual de către contabil, fără obiecții.

„Nu au existat niciodată comentarii sau critici cu privire la cursul evenimentelor. Nici de către partenerul de joint-venture, nici de către autoritățile fiscale din România, nici de către orice altă instituţie guvernamentală română.”

Între timp, compania de stat românească 2MMS, care este acționar în şantier, nu a oferit niciun răspuns la întrebările jurnaliștilor.