Este scandal imens la granița României. Sunt acuzații grave la adresa Bulgariei care și-a măsluit statisticile. Așa suspectează Eurostat și Comisia Europeană până la proba contrarie.

Scandal la granița României

Cele două instituții europene au fost informate cu privire la o problemă gravă în raportarea balanței de plăți a economiei bulgare. Bulgaria și-ar fi pus statistica să mintă și să prezinte creșterea PIB-ului cu mult mai înfloritoare decât este de fapt, conform euractiv.com.

Problema a fost semnalată pentru prima dată de un parlamentar bulgar, care a spus că există semne de îndoială cu privire la datele prezentate de Institutul Național de Statistică al țării. Ulterior, Banca Națională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de erori și omisiuni în datele privind balanța de plăți de anul trecut.

Valoarea erorii ar fi de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul țării, fiind astfel nevoie de o corectare mai mult decât drastică. Cea mai mare parte din această sumă ar fi pusă pe seama raportării mincinoase a importurilor de produse petroliere.

La Bruxelles, problema a fost sesizată de Maya Manolova, lider al mișcării civice Rise Bulgaria. Tot ea i-a informat și pe comisarul european pentru economie și pe directorul general al Eurostat și le-a semnalat că INS-ul bulgar încă nu a publicat datele reale și continuă să difuzeze informații false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creștere economică rapidă a țării.

Dacă datele ar fi corectate, creșterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8-1%, comparativ cu estimările optimiste actuale de 3,7%.

Precedentul din România

Nici România nu este departe de astfel de practici. Anul trecut, a raportat o producție-record de porumb în Uniunea Europeană, ceea ce a trezit suspiciunile Comisiei Europene cum că cifrele ar fi fost umflate. Oficialii de la Bruxelles i-au cerut lui Petre Daea, ministrul agriculturii de la acea vreme, să corecteze cifrele raportate la producția de proumb pentru 2017 și 2018, dar acesta nu a recunoscut că au existat erori în raportare.