Este scandal în Ministerul Sănătății după ce un consilier onorific a distribuit informații cu caracter privat. Din acestă cauză, a fost făcută publică lista unor centre din rețeaua nepublică a sistemului de sănătate din România, creând o problemă de siguranță națională. Astfel, se scot la iveală date despre un sistem de vaccinare care ocolește platforma oficială.

Vlad Voiculescu va fi demis?

“Până în acest moment datele incipiente pe care le avem la dispoziție indică faptul că un consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu a avut acces la aceste date, deși nu deține certificat ORNISS care să-i permită vizualizarea și vehicularea informațiilor cu caracter clasificat. Sursele noastre ne-au indicat că informațiile au plecat de la nivelul cabinetului ministrului, unde a fost lăsat un consilier onorific (neangajat) să se ocupe de lucruri care exced competența și gradul de siguranță prevăzut de lege. “, scrie plusinfo.org

Datele au scos la iveală un sistem alternativ de vaccinare

Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne, scrie Buletin de București.

O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială.

Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.

De exemplu, Spitalul Colțea nu apare în lista centrelor din platforma națională de vaccinare, dar în primele cinci zile ale lunii martie s-au vaccinat 935 oameni. Conform informațiilor de pe pagina oficială a Guvernului, avem persoane cu handicap și cadre medicale care teoretic se pot vaccina în spital, dar și mulți angajați esențiali care, în procedură normală ar fi trebuit să se regăsească în programările din platformă – angajați ai cultelor religioase, mass media, telecomunicații speciale, ai instituțiilor statului etc.

Reacția consilierului în urma scandalului

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, scris într-o postare pe Facebook că datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

“În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare. Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal.

Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial.

De două zile Ministerul Sănătăţii – România nu mai are acces la data.gov.ro pentru a publica în mod transparent informațiile despre vaccinare și pandemie.

Aștept cu interes să înțeleg cu ce am greșit”, a scris  Ștefan Voinea.