Noi evoluţii în conflictul ce mocneşte în Ucraina: ţara vecină a anunţat joi, 10 decembrie, că discută despre un schimb de prizonieri şi despre noi retrageri de trupe cu Rusia şi cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. În acelaşi timp, Ucraina acuză Moscova că blochează procesul de pace.

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis că „activitatea Ucrainei” a arătat „că noi avem tot interesul pentru pace şi că Rusia blochează aplicarea acordurilor” încheiate în cadrul unui summit cvadripartit de la Paris din urmă cu un an.

Autorităţile ucrainene sunt gata să treacă la noi retrageri de trupe în mici sectoare ale frontului, la operaţiuni de deminare, precum şi la un nou schimb de prizonieri cu separatiştii, a adăugat Zelenski, fără a furniza informaţii suplimentare.

Schimbul de prizoneri ar trebui să aibă loc până la finalul acestui an

„Negocierile continuă” pe această temă între Moscova, Kiev şi OSCE, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Iulia Mendel. „Am transmis listele de persoane pentru schimb” şi „vom face tot posibilul” ca acesta să poată avea loc până la sfârşitul anului, a adăugat ea.

În decembrie 2019, Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, sub medierea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Angela Merkel, au participat la un summit în format „Normandia” la Paris, care a permis câteva progrese timide în procesul de pace.

Cei patru lideri au convenit să se întâlnească din nou, dar pandemia de coronavirus, apoi absenţa progreselor în aplicarea deciziilor anunţate au lăsat în suspensie organizarea unui nou summit.

Războiul cu separatişrii pro-ruşi din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de strămutaţi de la declanşarea sa, în 2014, scrie Agerpres.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o reducere considerabilă a violenţelor, dar soluţionarea politică a conflictului nu a avansat între timp.