Banca americană Wachovia, parte a grupului Wells Fargo & Co., negociază o înţelegere cu Departamentul Justiţiei din SUA pentru a nu ajunge în instanţă pentru acuzaţii că ar fi facilitat spălarea de bani proveniţi din traficul de droguri, prin controale insuficient de riguroase.

Wachovia este acuzată că sistemul deficitar de control al băncii a permis caselor de schimb mexicane să spele bani proveniţi din traficul de droguri, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Wall Street Journal (WSJ).

Banca ar putea ajunge la un acord cu autorităţile în următoarele săptămâni pentru a evita o acţiune în instanţă, dar nu se ştie dacă înţelegerea va cuprinde şi o clauză financiară, au afirmat sursele citate.

Procuratura din Miami a condus investigaţia, derulată pe parcusul ultimilor trei ani, cu privire la rolul avut potrivit autorităţilor de o bancă corespundentă din grupul Wachovia în procesarea transferurilor ilegale de bani pentru bonusuri de schimb valutar.

Casele de schimb mexicane, cunoscute şi sub denumirea de „casas de cambio”, sunt înşirate de-a lungul graniţei dintre SUA şi Mexic şi facilitează transferul de bani de la imigranţii din America de Nord spre rudele rămase în America Latină.

Autorităţile federale din SUA au determinat însă că afacerile derulate de aceste firme permit şi traficanţilor de droguri să mute sume mari de bani.

Conducerea Wachovia a cooperat cu anchetatorii, dar banca nu a admis acuzaţiile.

În raportul anual prezentat de Wells Fargo pe 26 februarie, grupul arată că banca corespondentă a Wachovia „este implicată în discuţii pentru a rezolva această problemă prin plata unor penalităţi şi încheierea unor acorduri privind viitoarea conduită”.

„Aşteptăm cu interes rezolvarea acestei probleme şi suntem în continuare hotărâţi să menţinem politici şi practici adecvate şi eficiente împotriva spălării banilor”, se arată într-un comunicat emis duminică de Wells Fargo.

Investigaţia a început cu mult înainte de integrarea Wachovia în grupul Wells Fargo, care a avut loc la 31 decembrie 2008 în urma unei achiziţii menite să salveze banca de la problemele financiare severe determinate de expuneera ridicată pe piaţa creditelor ipotecare.

Printre strategiile adoptate de Wachovia în ultimii ani se numără creşterea colaborării cu „casas de cambio”, pentru a extinde anvergura şi valoarea afacerilor şi pentru a-şi spori prezenţa pe piaţa serviciilor financiare destinate hispanicilor. Până la începutul anului 2008, banca a renunţat însă la afacerile cu transfer de bani.

SURSA: Mediafax