Reevaluarile activelor si icorporarea lor sunt folosite pe scara larga i companiile rominesti listate
A crea valoare pentru actionari, acesta este scopul suprem al oricarei societati comerciale, au cazut de acord economistii din itreaga lume. in nenumarate carti de specialitate teoreticienii ofera isa variante diferite.
Experienta unei piete de capital i curs de formare, cum este Rominia, le-ar putea oferi un model la care probabil nu s-au gindit. Printr-un simplu act contabil, mai multe societati rominesti au reusit sa creasca valoarea portofoliului fiecarui actionar. Este, simplu, cunoscut sub forma reevaluarii activelor prin includerea acestora i capitalul social.
in urma acestei proceduri, evident nu se schimba nimic i datele fundamentale ale companiei. Nu este vorba de o crestere a vinzarilor sau a profitului, nici de noi achizitii, nici de „economie de scara”, precum i cazul fuziunilor, la care de cele mai multe reactioneaza o piata de capital matura.
Dar sunt numeroase cazuri i care valoarea de piata a unei companii a crescut semnificativ prin aceasta procedura tinuta, se pare, la mare pret de cei mai multi brokeri romini si mai ales de speculatorii pe termen scurt. Managerii au cedat i cele mai multe cazuri acestor cerinte ale speculatorilor. Nimic mai simplu pentru ei: daca procedura a functionat, aplicarea ei pe scara larga a urmat imediat. Electroaparataj, Arctic, Terapia, Imep, Alro au bagat bani mult mai multi i contul actionarilor majorind capitalul social prin icorporarea activelor, decit ar fi reusit s-o faca oferind dividende. Alte societati, precum Policolor, Sicomed sau Dacia au evitat sa faca aceste miscari, dar motivele au fost diferite. S-a putut observa un lucru: reevaluarile s-au facut i special i societatile unde actionariatul era mai dispersat, iar cuvintul speculatorilor a fost mai important, spre deosebire de societatile unde actionariatul a fost mai concentrat.
Ordonanta nr. 229, abrogata saptamina trecuta, ar fi deschis calea a nenumarate reevaluari de active ale societatilor listate, orice majorare a capitalului social trebuind sa fie precedata de o reevaluare a activelor si icorporarea lor, i cazul i care inflatia de la precedenta reevaluare ar fi fost de peste 10%. Era o prevedere justa. Dar speculatorii vedeau i ea si o modalitate de a face profit, ei ascutindu-si simturile pentru a intui care va fi urmatoarea lovitura. Este isa mai putin sigur daca un val de majorari de capital si o afluenta de noi actiuni pe piata i-ar fi imbogatit mai mult pe actionari. Efectul ar fi fost o supraoferta de actiuni pe piata. Lipsa de lichiditate a pietei (probabil, factorul determinant al diferentelor dintre capitalizarea bursiera a unei societati iainte si dupa reevaluare) s-ar fi transformat i supralichiditate, tragind preturile i jos. Este doar o supozitie, evident, fiindca masura Guvernului nu ne va permite sa aflam, cel putin pina la emiterea unei noi ordonante.
Indiferent daca unii vad un sens i reevaluari sau nu, un lucru nu poate fi contestat: piata are itotdeauna dreptate.