Deşi proprietarii luptă pentru păstrarea chiriilor la nivelurile actuale, semnele economice negative nu pot provoca altceva decât scăderea lor în continuare, după reducerea de 40% din acest an.

Chiriile cerute de proprietarii de apartamente au urmat, anul trecut, în mod firesc, traseul preţurilor de vânzare a locuinţelor, scăzând masiv, în principal din cauza supraofertei, dar şi a slăbirii potenţialului financiar al chiriaşilor. Iar semnele pentru anul viitor rămân pe aceleaşi coordonate.

Pe fondul scăderii cererii potenţialilor clienţi, dar şi a creşterii pretenţiilor celor existenţi în ceea ce priveşte raportul confort/preţ, proprietarii de apartamente de închiririat se luptă şi cu concurenţa venită din partea dezvoltatorilor sau a investitorilor de pe componenta nouă a pieţei rezidenţiale. Aceştia, cu vânzările la pământ şi nevoiţi să scoată cash din orice pentru a-şi convinge băncile finanţatoare că rămân solvabili, recurg la închirierea apartamentelor în general pe perioade determinate şi astfel cresc oferta pe o piaţă unde şi aşa există mult balast.

Bineînţeles că valoarea chiriilor cerute pentru apartamentele noi este mai mare decât cea pentru locuinţele vechi, cu 20% până la 50%, deşi uneori amplasarea imobilelor cu apartamente noi nu e cea mai fericită.

Anul acesta, tot în jos

190-44357-27_blocvechi_cc_51.jpg„Anul 2009 a fost unul de scădere şi de adaptare a pieţei la condiţiile economice globale. În opinia mea, anul 2010 va fi unul mai dificil decât cel precedent. În schimb, nu cred într-o scădere la fel de acută a chiriilor. Cu siguranţă, oferta de apartamente noi va creşte în anul următor şi cred că vom asista în continuare la o relocare în piaţă, de la mai scump la mai ieftin, de la mai vechi la mai nou“, crede Bogdan Bărbulescu, broker în cadrul agenţiei imobiliare Regatta.

Aşadar, în 2010, în creştere va fi doar oferta, ceea ce în mod firesc ar trebui să însemne scăderea în continuare a chiriilor. Aceasta cu condiţia ca şi cursul de schimb să fie de acord. O eventuală depreciere a monedei naţionale ar aduce chiriile, deşi scăzute în euro, la niveluri comparabile cu cele de la începutul acestui an. „Dacă vom înregistra o depreciere a leului în raport cu euro, atunci oricât de mult şi-ar dori cei care închiriază să crească preţurile, se vor lovi de bariera cursului valutar, deprecierea leului crescând nejustificat valoarea chiriei“, ex­pli­că Gabriela Enescu, manager general al portalului casefaraintermediari.ro.

„Chiriile vor înregistra o stagnare în prima jumătate a anului, iar creşterile vor fi numai prin raportarea la leu, nu şi la euro. Procentul de creştere va fi echivalent cu deprecierea monedei naţionale în raport cu cea europeană“, continuă aceasta.

Trenduri pentru 2010

Premisele evoluţiei economice negative, şomajul în creştere şi scăderea puterii de cumpărare vor afecta decisiv piaţa închirierilor.

E posibil ca pe piaţă să se facă remarcate două tendinţe. Scumpirea anunţată a utilităţilor, care va influenţa costul lunar (chirie+utilităţi), îi va determina pe cei care închiriază să fie mai ponderaţi în stabilirea preţului de închiriere, mulţi fiind dependenţi de aceste venituri.

Pe de altă parte, chiar dacă locuinţele se ieftinesc, accesul la împrumuturi ipotecare este extrem de greu. Chiar şi programul Prima Casă pare să fi ajuns la limită cu cererile eligibile, deşi s-au vândut doar 8.000 de locuinţe. Ca urmare, alegerea între a plăti o rată sau o chirie ar putea reînclina balanţa spre chirie, deoarece riscurile la eventuala neplată sunt mult mai mici.

190-44358-27_gabrielaenescu_51.jpgChiriile vor stagna în prima jumătate a lui 2010, o eventuală creştere putând fi echivalentă doar cu procen­tajul deprecierii leului în raport cu euro.
Gabriela Enescu, casefararintermediari.ro

7% reprezintă cea mai mare scădere a preţurilor de închiriere din Capitală, în luna noiembrie, şi s-a înregistrat pentru toate tipurile de locuinţe în sectorul 4

190-44359-capital_27.jpg