Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatorii și distribuitorii din România. A făcut public un proiect de lege prin care propune creșterea ajutorului acordat transportatorilor pentru fiecare litru de motorină, de la 13 bani la 20 de bani.

În luna februarie a acestui an, Guvernul României a aprobat un ajutor de stat cu un buget de 180 de milioane de lei pentru a compensa creșterea prețului la combustibil. Această măsură va ajuta aproximativ 4000 de companii de transport din România care transportă mărfuri sau persoane.

„Din calculele noastre a reieșit că putem suporta această creștere fără să depășim bugetul aprobat inițial de 180 de milioane lei, ca parte din planul nostru de a veni în întâmpinarea operatorilor de transport rutier, ajutându-i să-și mențină activitatea. Indirect, este o măsură temporară de ajutor pentru întreg mediul de afaceri.

În contextul în care, în imaginea de ansamblu, operatorii de transporturi asigură interconectarea între sectoare economice cum sunt producția, comerțul, agricultura și turismul. Fie că este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigură funcționarea eficientă a întregii economii”, a transmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Marcel Boloș
Marcel Boloș (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș)

Acciza pe care transportatorii o plătesc pentru motorină va fi redusă

Prin acordarea acestui ajutor de stat, acciza pe care transportatorii o plătesc pentru motorină va fi redusă la 1.650,95 lei pentru 1.000 litri până pe 30 iunie 2024 și la 1.983,85 lei pentru 1.000 litri în perioada 1 iulie 2024 până la sfârșitul anului.

Pot primi această reducere a accizei la motorină firmele de transport care îndeplinesc următoarele condiții:

  • au o licență comunitară eliberată în România;
  • au cel puțin un vehicul eligibil;
  • nu sunt inactive conform legii fiscale și nu sunt în inactivitate temporară înregistrată în registrul comerțului;
  • nu primesc alte compensații pentru activitatea de transport, cu excepția transportului public local de persoane;
  • nu au decizii de recuperare a unui ajutor de stat împotriva lor sau, dacă au, acestea au fost soluționate conform legii;
  • alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de benzină autorizate, folosind un card de gestionare a alimentărilor, un inel emițător/receptor sau rezervoare proprii de la punctele lor de alimentare sau de la partenerii contractuali, prin distribuitoare electronice.

Compania de transport poate trimite la Autoritatea Rutieră Română o cerere pentru a primi compensație pentru creșterea accizei la motorină pentru un trimestru. Aceasta trebuie trimisă în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită ajutorul de stat. Se poate cere ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile pe care le-a avut compania în acel trimestru, printr-o cerere de compensare. Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) este publicat la secțiunea transparență.