Statistica Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că nu­mărul tranzacțiilor cu autoturisme de ocazie a scăzut în acest an cu 9,6% față de perioada similară din 2010. În același timp, piața autoturismelor noi s-a redus și ea cu 14,3%, până la 47.014 unități.
Practic, dintr-un total de 326.812 tranzacții cu mașini desfășurate în România între 1 ianuarie și 31 iulie, mai puțin de 15% au avut ca țintă vehicule noi. Pe lângă scăderea ponderii înmatriculărilor de mașini noi din totalul pieței, fapt vizibil încă din 2008, se remarcă și o reducere importantă a numărului de tranzacții cu mașini de ocazie aflate la prima înmatriculare (importate).
Conform statisticii, dacă anul trecut aproape 30% din piața second-hand era reprezentată de mașini importate, în primele șapte luni ale lui 2011, ponderea acestora a scăzut până la 18%.
Desigur, trebuie avut în vedere și faptul că multe mașini de ocazie care circulă în România au fost înmatriculate, în ultimele luni, în Bulgaria însă, din nefericire, numărul acestora rămâne o necunoscută. Motivele scăderii pieței de autoturisme de ocazie și, mai ales, a ponderii vehiculelor importate sunt, conform comercianților de astfel de mașini, direct legate de taxa pe poluare tot mai mare. Tot acest element a împins și mulți români să achiziționeze vehicule de ocazie puse deja în circulație în România și care nu sunt încă taxate.
Volkswagen, liderul pieţei de ocazie
Tot statisticile date publicității lunar de DRPCIV arată că marca cea mai căutată de românii doritori de mașini second-hand este Volkswagen (46.374 unități) în timp ce locurile doi și trei sunt ocupate, în ordine, de Dacia (41.656 unități) și Opel (36.603 unități).
Clasamentul mai include mărci precum Ford, Renault sau Skoda. Și aici, se remarcă diferențe majore de proveniență a vehiculelor. Astfel, dacă din totalul înmatriculărilor de autoturisme de ocazie Opel, 32,8% provin din alte state, procente apropiate având și mărcile Ford, Volkswagen și Audi, în cazul mașinilor de ocazie Renault, ponderea importurilor este de 12,7%, valoare apropiată de cea a mărcilor Peugeot (14,33% și Skoda (14,32%).