Aparitia Legii nr. 189/2001, privind impozitul pe profit, a taiat respiratia proprietarilor de firme cu mai putin de 250 de angajati si cifra de afaceri mai mica de opt milioane de euro. Intr-adevar, IMM-urile cu activitate productiva si de servicii primisera, prin Legea nr. 133/1999, scutire de impozit pe profit si o serie intreaga de alte facilitati. Or, paragrafele corespunzatoare au fost abrogate de noua lege, aparuta in aprilie. Emotiile nu au temei, da asigurari Ministerul Finantelor Publice, prin vocea ministrului secretar de stat Gheorghe Oana: „Facilitatile pentru IMM raman in vigoare”. Cum asa? Ordonanta de urgenta nr. 297/2000 a reintrodus facilitatile pentru IMM si nu a fost abrogata de nici un alt act.
Juristii ridica, totusi, un semn de intrebare. Ordonanta nu cumva paleste in fata unui act ulterior, Legea nr. 189, cu sfera de aplicare mai larga – intreg impozitul pe profit?
Ministerul Finantelor infirma aceasta ipoteza: raman in picioare scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea cu 20% a impozitului, acordata ca premiu pentru noi angajari, scutirea de taxe vamale si TVA pentru importurile tehnologice.
Companiile mari si IMM-urile care nu produc, ci vand sau cumpara, beneficiaza de reducerea de 50% pentru o perioada neprecizata. Legea nr. 189/2001 stabileste ca reducerea se calculeaza lunar, incepand cu profitul realizat dupa 1 ianuarie 2001, si ca sumele aferente se repartizeaza ca surse proprii de finantare a investitiilor. Mihaela Mitroi, senior tax manager PricewaterhouseCoopers, explica: „Legea a aparut pe 19 aprilie a.c., iar declaratia de taxe si impozite pentru impozit pe profit pentru primul trimestru al anului 2001 a avut termen de depunere 25 aprilie 2001. Rezulta ca, cel putin teoretic, se putea folosi aceasta prevedere in aceasta declaratie, deci in primul trimestru al anului. Mai sunt unele probleme de calcul al acestei reduceri – ca, de exemplu, faptul ca trebuie eliminate toate celelalte surse, astfel incat sa fie evidentiate numai investitiile facute din profituri.”
Pentru reducerea de impozit se iau in calcul toate investitiile incepand cu 1 ianuarie 2001.
MFP conteaza pe o mai buna colectare a impozitului diminuat. Anul trecut 48% dintre companii au declarat pierderi si s-a colectat de la societatile comerciale mai putin impozit decat de la persoanele fizice: 20.228 miliarde lei, fata de 23.627 miliarde lei. Sufocate de taxele pe salarii, dar si de tot felul de contributii la fondurile speciale, firmele au redus pe cat posibil profitul impozabil, uneori chiar prin artificii contabile.
Asa cum stabileste legea, reducerea lasa acces liber oricaror categorii de beneficiari. Este restrictionat numai tipul de investitii: cele directe. Totusi, lasa sa se inteleaga secretarul de stat Oana, facilitatea are sanse sa intre si pe pietele de capital.