Declinul economiei ruse a determinat Sberbank să majoreze provizioanele pentru creditele neperformante în primul trimestru din 2014, când a înregistrat o scădere de 18% a profitului comparativ cu perioada similară din 2013. În 2013, profitul net al băncii ruseşti s-a ridicat la 362 miliarde de ruble (10,4 miliarde de dolari), în creştere cu 4% faţă de 2012.

“Nimeni nu ar fi putut prognoza ce se întâmplă în Ucraina. Nimeni nu ar fi putut prognoza ce se întâmplă chiar acum în estul Ucrainei. Dar nu ne vom schimba planurile de afaceri, adoptate în decembrie, înainte de escaladarea tensiunilor din Ucraina. Ne aşteptăm ca profitul din acest an să nu fie sub cel înregistrat anul trecut”, a afirmat adjunctul preşedintelui Sberbank, Alexander Morozov, cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor.

Directorul general al băncii ruse, German Gref, a admis că “efectele crizei ucrainene sunt semnificative şi nu sancţiunile ca atare, ci turbulenţele de pe pieţele financiare”.

Sancţiunile aplicate de SUA şi UE împotriva unor entităţi şi persoane apropiate de preşedintele Vladimir Putin au majorat dramatic povara asupra creditorilor, provocând lipsă de lichidităţi, care a dus la creşterea costului creditării, a afirmat Gref. Acesta a adăugat că Sberbank discută cu Banca Centrală a Rusiei cum poate fi îmbunătăţită situaţia băncilor.

De asemenea, German Gref a declarat că încă nu a fost luată o decizie privind eventuala participare la planul guvernamental de sprijinire a băncilor. Putin a promis recent că băncile de importanţă sistemică vor putea converti împrumuturile subordonate în acţiuni, pentru a-şi majora capitalul şi să extindă creditarea.

Directorul general al băncii ruse a reafirmat că Sberbank vrea să rămână în Ucraina şi caută să-şi vândă reţeaua de sucursale din Crimeea. Sberbank îşi va concentra expansiunea internaţională din acest an pe Cehia şi Slovacia şi nu intenţionează să intre pe piaţa din România, a declarat în ianuarie directorul general adjunct Sergey Gorkov.

În 2012, grupul rus Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă subsidiara din România. Tot în 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).

Sergey Gorkov a precizat că în 2014 Sberbank intenţionează să deschidă 20 de noi sucursale în Cehia şi, de asemenea, se va extinde în Slovacia. În plus, Sberbank, bancă de stat condusă de fostul ministru rus al Economiei, Gherman Gref, va solicita autorizaţia pentru a intra pe piaţa din Germania iar în paralel va încerca să-şi dubleze investiţiile în Austria, după ce anul trecut a obţinut o licenţă bancară în această ţară.

Sberbank încearcă să se extindă dincolo de statele fostei URSS într-un moment în care unele bănci occidentale îşi vând diviziile din Europa de Est pentru a îndeplini noile norme de capital sau a rambursa ajutoarele de stat de care au beneficiat în timpul crizei financiare.

Obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale.

Sursa: Agerpres