Ca urmare a ultimelor șapte corecții din 1995 până acum, patru sectoare – utilități, telecomunicații, sănătate și articole de consum curent – oferă cea mai bună protecție în cazul în care volatilitatea și turbulențele revin.

“Acele patru sectoare au oferit o performanță superioară constantă cu privire la capitalurile proprii globale la toate corecțiile din 1995 până acum. Ca observație adiacentă, aceste patru sectoare au o volatilitate realizată scăzută și astfel este supra-reprezentată în strategiile pentru volatilitate scăzută care au tendința de a avea performanțe bune în perioade stresante. O observație cheie este, de asemenea, faptul că investitorii ar trebui să reducă dramatic expunerea la finanțe și industrie pentru a îndrepta portofoliul către o situație mai defensivă”, a declarat Peter Garnry, director Capitaluri Proprii & Strategii Cantitative la Saxo Bank.

Energia, sensibilă la perspectiva macro

În plus față de sectoarele defensive clasice, alte câteva sectoare au oferit protecție din când în când.

“Energia a fost unul dintre cele mai defensive sectoare pe parcursul a trei corecții (1998, 2000-2002 și 2007-2009) înainte de perioada de după marea criză financiară. Recent, sectorul energetic a ajuns la valori beta mari și este sensibil la perspectiva macro. Datorită perspectivei actuale a prețurilor petrolului, nu credem că energia va fi un sector defensiv la următoarea corecție”, spune Garnry.

Sectorul imobiliar este un alt sector ce a oferit de mai multe ori valori alfa în timpul corecțiilor, deși corecția din 2007-2009 a fost o perioadă teribilă pentru sectorul imobiliar

“Fluxul de numerar stabil din partea chiriașilor și scăderi rare la scară națională a prețurilor caselor au făcut ca sectorul imobiliar să fie stabil, istoric vorbind, în timpul corecțiilor, în ciuda dobânzilor ce cresc în acele perioade. În perioada de după marea criză financiară, acțiunile imobiliare au performat bine în timpul corecțiilor. Pe baza perspectivei actuale a inflației ce reduce normalizarea dobânzii, credem că sectorul imobiliar este un posibil candidat pentru a fi numit sector defensiv în timpul următoarei corecții”, afirmă reprezentantul Saxo Bank.

 

El arată că ultimul sector posibil defensiv este, surprinzător, IT.

“Istoric vorbind, sectorul IT a fost sensibil la ciclul economic, căci producătorii de semiconductoare și hardware au avut cea mai mare pondere în indicele sectorului.

Cu toate acestea, astăzi grupul industrial Software & Services are o pondere de 60% în indicele sectorului. Companiile de software au caracteristici mai monopoliste și astfel fluxuri de numerar mai stabile, care nu sunt atât de sensibile la ciclul economic, deci în opinia noastră sectorul IT ar putea foarte bine să supra-performeze la următoarea corecție. Într-o corecție profundă (o scădere în jur de 40-50%) acțiunile din IT ar performa, cel mai probabil, la valoarea nominală cu capitalurile proprii globale datorită evaluărilor actuale mari”.

Aurul este pregătit pentru o revenire în forță?

“Metalele prețioase au avut parte de un imbold pe măsură ce aurul a reușit în sfârșit să depășească pragul de rezistență de 1.300$/uncie, producând astfel cea mai bună performanță lunară din ianuarie. Susținerea, în afara cumpărării tehnice declanșate de depășirea pragului, a venit și în urma îndoielilor cu privire la plafonul datoriei SUA și la reformele fiscale, cât și din cauza tensiunilor geopolitice continue”, spune Ole Hansen, director Strategie Mărfuri, Saxo Bank

Redresarea peste pragul de 1.300$/uncie a fost declanșată de o scădere continuă a dolarului, atât față de EUR, cât și, mai important, față de JPY pe baza știrilor legate de faptul că Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Spre finalul săptămânii, susținerea din partea dolarului în scădere s-a diminuat, dar, cu toate acestea, aurul a reușit să-și mențină poziția.

Hansen crede că, deși atât yenul japonez, cât și randamentele reale americane s-au tranzacționat stabil în ultimele săptămâni, aurul și-a continuat ascensiunea. O parte din această performanță excepțională – care a fost observată și față de argint, metalul prețios frate – a fost determinată de îngrijorările cu privire la Coreea de Nord, preocupările legate de președintele Trump și bâlbâiala bursei.

 

Către ce se îndreaptă investitorii români?

Laurentiu Nedelcu, Manager, Central & Eastern Europe Region, Saxo Bank, crede că investitorii români sunt și ei precauți. Mulți consideră această perioadă ca liniștea dinaintea furtunii, în sensul că se așteptă ca piețele în general să fie supuse unor corecții în viitorul apropiat.

„Aurul, care a fost întotdeauna un produs popular atât pentru speculații dar și ca monedă de refugiu pentru clienții noștri din România a revenit acum în prim plan. Acțiunile blue-chips, cât și obligațiunile de stat, rămân cele mai folosite instrumente, ca valori tranzacționate, în contextul încercării de reducere a riscului asociat situației actuale. De menționat și portofoliile pasive oferite de Saxo Bank, în special MorningStar și Global StockPicker, care sunt în continuă creștere pentru toți clienții, inclusiv un număr considerabil de clienți români, pentru că au o rată de succes versus risc foarte bună”, spune Nedelcu.

El crede că monedele criptice au devenit și ele atractive pentru români. „Subiectul acesta a trecut bariera din ceva foarte exotic și văzut ca foarte riscant,  în ceva foarte solicitat de români, în particular și de investitori, în general, în ultimul timp”, afirmă Laurențiu Nedelcu.