“Țițeiul se tranzacționează cu prețuri mai mari, cu cel WTI conducând șarja, după vestea că rafinăriile care foloseau conducta americană Keystone vor întâmpina mari probleme până la finele lunii noiembrie”, se arată într-un comunicat al Saxo Bank.

“Conducta, care transportă 590.000 barili/zi, a fost parțial blocată din cauza unei scurgeri de 5.000 de barili în Dakota de Sud, săptămâna trecută. Stocurile reduse din nordul SUA și exporturile viguroase din sud vor susține trendul de reducere a inventarelor. Nivelul ridicat de vânzări de petrol din Cushing – cel mai important centru de vânzări și distribuție de țiței WTI din Oklahoma, SUA – este, probabil, unul dintre motivele pentru care petrolul WTI a lăsat în urmă Brent”, explică oficialii băncii.

Deși e o situație temporară, țițeiul WTI a atins un preț record pentru ultimii 2 ani, în vreme Brent se tranzacționează cu $5,4/b, în scădere față de recordul de $7b.

 

Mai mult, Institutul American al Petrolului a anunțat ieri o scădere cu 6.4 milioane de barili a inventarului SUA de țiței. Un studiu Bloomberg arată că această cifră ar putea fi mai mică, dar chiar și așa e prima reducere din ultimele săptămâni.

“Odată ce ne vom liniști după raportul de azi, se va așterne o oarecare liniște peste piață, în special în America unde se sărbătorește Thanksgiving. Săptămâna viitoare va fi una de foc, însă, cu întâlnirea OPEC cap de afiș”, spun cei de la Saxo Bank.