"Sistemul nostru de integrare funcţionează tot mai rău deoarece avem prea mulţi străini pe teritoriul nostru şi nu ajungem să le găsim o locuinţă, un loc de muncă, o şcoală", a declarat Sarkozy într-o emisiune televizată de canalul France 2.

"La cinci ani, consider că pot relansa în condiţii bune integrarea, trebuie redus la jumătate numărul de persoane pe care le primim, adică de la 180.000 la în jur de 100.000", a propus el.

De asemenea, ar putea beneficia de venit de solidaritate şi de vechime minimă imigranţii ce au locuit 10 ani în Franţa si care au lucrat timp de cinci ani, a mai declarat preşedintele-candidat.

În prezent, străinii cu reşedinţă regulată în Franţa au aceleaşi drepturi sociale ca francezii, aminteşte AFP.

"Legat de Asigurarea medicală universală (CMU) şi de ajutorul medical de stat (EMA) acordat celor fără acte, tradiţia în Franţa este de a-i trata indiferent de cetăţenie", a adăugat el.

Prezentat de sondaje învins de candidatul socialist François Hollande la alegerile prezidenţiale de la 22 aprilie şi 6 mai, Nicolas Sarkozy a readus recent în discuţie temele imigraţiei şi securităţii ce au contribuit la alegerea lui triumfală în 2007.