În fiecare an pe 15 decembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie și pe mama acestuia, Sfânta Muceniță Antia.

Sfântul Mucenic Elefterie era din cetatea Romei. De mic a rămas orfan de tată şi a fost crescut numai de mama sa Antia, care fusese învăţată credinţa creştină de Sfântul Apostol Pavel. Copilul a fost dus de mama lui la episcopul Anichit şi a învăţat de la el Sfintele Scripturi.

A fost cleric

Anichit l-a rânduit în ceata clericilor; când a fost în vârstă de 15 ani l-a hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar când a ajuns de 20 de ani a fost făcut episcop al Iliricului.

Pentru că învăţa şi propovăduia pe Hristos a atras pe mulţi la credinţă; de aceea împăratul Adrian a trimis de l-a adus la el. Dus înaintea lui, sfântul a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor. La porunca împăratului a fost supus la chinuri pe care le-a îndurat cu seninătate, conform calendar-ortodox.ro.

Minuni dumnezeiești

Sfătuit de prefectul Coremon, împăratul a făcut un cuptor cu ţepuşe ascuţite, de o parte şi de alta. Impresionat de rugăciunea Sf. Elefterie, chiar Coremon, umplut de Duh Sfânt, a intrat primul în cuptor şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu. A ieșit din cuptor şi i s-a tăiat capul.

Apoi a fost aruncat în cuptor şi Sf. Elefterie. Focul s-a stins, iar sfântul a ieșit fără vreo urmă de arsură. Miracolele nu se opresc aici.

Sf. Sfințit Elefterie a fost legat de un car, tras de cai sălbatici, dar a fost dezlegat de Îngerii din Lumina Necreată și dus pe munte înalt. Acolo a trăit în compania animalelor sălbatice, care, în prezența, Sf. Elefterie deveneau blânde.

Preoții recomandă rugăciune

Fiind vânat de ostașii împăratului, Sf. Elefterie a reușit să boteze cel puțin cinci sute dintre ei. În final, Sf. Sfințit Mc. Elefterie a luat cununa muceniciei, fiind ucis de doi ostaşi. Mama lui, Antia, a fost ucisă şi ea cu sabia, pe când îmbrățișa şi săruta pe fiul ei mort.

Preoții recomandă rugăciune, mai ales că în această perioadă credincioșii postesc, în așteptarea uneia dintre cele mai mari și importante sărbători, Nașterea Domnului, Crăciunul.

Ajută la nașterea copiilor

Potrivit tradiției românești, pe 15 decembrie, Sf. Mc Elefterie le aduce noroc fetelor mari. Acest sfânt este respectat de femei, mai ales de moașe, deoarece se crede că ajută la nașterea ușoară a copiilor.

Ziua Sfântului Elefterie se ținea pentru ferirea de cutremure, sărăcie, lovituri, tăieturi și boli.