Peste 30% dintre proiectele pe fonduri europene declarate eligibile, din punct de vedere tehnic şi al documentaţiei, de către autorităţile de management sunt respinse apoi de la cofinanţare pe motive bancare.
Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a declarat marţi, la o conferinţă pe tema accelerării absorbţiei fondurilor europene, că nu există un dialog între autorităţile de management şi bănci.
Declararea eligibilităţii unui proiect ar trebui să presupună şi cunoaşterea tehnologiilor care urmează a fi aplicate, a  spus Şaramet. El a menţionat, la polul opus, şi situaţii în care băncile devin prea “miloase” în cazul proiectelor în care Fondul acordă garanţii de 80%.
Şarament a dat ca exemplu un proiect pentru biodiesel cu fonduri europene, pentru o fermă de oi, unde banca a acceptat rate lunare la credit mai mari decât cifra de afaceri trimestrială.
Potrivit preşedintelui FNGCIMM, Fondul a acordat până acum garanţii de 92-93 milioane euro pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri structurale şi a plătit deja trei garanţii (executate de bănci în cazul nerambursării creditelor).
Sursa: Agerpres