Nu vor exista creșteri de taxe și impozite în 2024

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat în cadrul şedinţei conducerii PNL proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Acesta a mai spus că nu nu vor exista creșteri de impozite și taxe.

Potrivit lui, deficitul bugetar s-ar situa în jurul a 5 procente.

Oficialul român a expus măsurile de combatere a evaziunii fiscale, afirmând că acestea vor fi extrem de dure pentru cei implicați în fapte de natură infracțională legate de TVA.

„Sancţiunile pentru cei care săvârșesc astfel de fapte vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană”, a subliniat ministrul.

Printre măsurile propuse se numără:

  • majorarea pedepselor pentru infracțiunile economico-financiare
  • sancțiuni aspre pentru evaziunea fiscală legată de TVA
  • utilizarea sistemelor informatice pentru monitorizarea și combaterea acestui fenomen

Introducerea facturii electronice pentru mediul de afaceri

De asemenea, Boloş a anunțat introducerea facturii electronice pentru mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2024, cu termen devansat de raportare a informațiilor contabile în declarația 406.

Toate aceste măsuri sunt menite să contribuie la reducerea evaziunii fiscale.

Comisia Europeană a identificat un gap de TVA de 9 miliarde de euro în România, 40% din acesta provenind din achizițiile intracomunitare.

Ministrul Boloş a subliniat că proiectul legii bugetului de stat va include pachete complete de măsuri pentru a corela veniturile estimative cu necesitățile financiare ale statului.

bani, lei
SURSA FOTO:
Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloș, despre accizele la carburanți

În ceea ce privește accizele la carburanți, Boloş a precizat că nu se va aplica o majorare, ci o actualizare conform legii în vigoare. Aceasta nu va aduce costuri suplimentare pentru consumatori. Cu privire la creșterea salariului minim, ministrul a indicat că decizia aparține coaliției. De asemenea, el spune că se dorește evitarea perturbării mediului de afaceri.

Proiectul bugetului de stat pentru 2024 estimează o creștere a PIB-ului de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei. Ministrul a asigurat că nu vor exista creșteri de impozite și taxe pentru acel an, menționând că deficitul va fi în jur de 5%.