După ce i-a furat rivalei Apple coroana de cel mai mare producător de smartphones din lume, Samsung gustă acum din succesul amar pe care Apple îl încearcă de aproape un an – și-a obișnuit investitorii cu creșteri puternice, dar acum pare că acestea nu mai sunt de ajuns și acțiunile suferă corecții semnificative, în ciuda unor câștiguri istorice.
Chiar dacă ieri a raportat un profit operațional trimestrial în creștere cu nu mai puțin de 47% față de anul trecut, până la 9,5 trilioane won (8,3 miliarde dolari), acesta a dezamăgit puternic investitorii, întrucât piața se aștepta la un câștig de 10,16 trilioane won.
Reacția pe bursă a fost pe măsură: acțiunile au picat cu aproape 4%, accentuând astfel declinul de la începutul anului la 17%, de peste două ori mai mare decât indicele reprezentativ al bursei sud-coreene.
Această ratare a estimărilor analiștilor s-a produs pe fondul scăderii marjelor de profit, în condițiile în care Samsung și-a crescut substanțial afacerea cu smartphone-uri ieftine pentru a-și spori cota de piață în țările emergente. Cu toate acestea, Samsung rămâne peste așteptări în ceea ce privește vânzările din poziția de cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, pe fondul diversificării portofoliului de produse.
Unii analiști spun că atâta timp cât industria se îndreaptă către smartphone-urile ieftine, acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze.
“Prețul acțiunilor a fost influențat de supracumpărare, iar așteptările au fost mai înalte decât au fost rezultatele în realitate, astfel că acum avem o corecție a pieței”, spune președintele Advance Capital Partners.
Potrivit lui, în timp ce smartphone-urile generează o parte consistentă din profitul operațional al Samsung din prezent, compania și-a diversificat baza de produse, inclusiv afacerea de succes cu semiconductori.
Creșterea prețurilor la memoriile chip sunt de așteptat să impulsioneze câștigurile Samsung pe partea de semiconductori și să reprezinte o nouă sursă de creștere a profitului pentru companie, potrivit unui analist de la Sanford Bernstein.
Acesta adaugă că actualul nivel de preț al acțiunilor Samsung este extrem de atractiv, analistul având un preț țintă pentru următoarele 12 luni de 2,5 milioane won, cu 97% mai sus decât nivelul actual.
Estimarea de preț de la Sanford Bernstein este cu mult peste estimările altor instituții financiare. Goldman Sachs și-a revizuit în scădere prognoza de preț pentru următoarele 12 luni la 1,8 milioane won, de la 1,9 milioane anterior, în timp ce JP Morgan și-a redus ținta de preț de la 2,1 milioane la 1,9 milioane.
Analiștii se așteptau să vadă prima ratare a estimărilor din partea Samsung abia din trimestrul III sau chiar mai târziu, dar aceasta a venit chiar din trimestrul II.