Compania Samsung a profitat de interesul crescut al consumatorilor pentru produsele sale, pe fondul incertitudinilor generate de noile tarife comerciale impuse de SUA.

Samsung, profit net în creștere cu aproape 22%

În perioada ianuarie–martie 2025, Samsung a obținut un profit net de 8.220 miliarde woni (5,75 miliarde dolari), în creștere cu 21,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această performanță a fost susținută de cererea puternică pentru smartphone-urile din gama Galaxy S25 și alte produse de top.

Cifra de afaceri a crescut și ea cu 10%, atingând nivelul record de 79.140 miliarde woni, cel mai mare din istoria companiei într-un singur trimestru.

Incertitudini economice și comerciale

Cu toate acestea, Samsung nu a oferit estimări pentru al doilea trimestru al anului, avertizând asupra riscurilor asociate tensiunilor comerciale globale și încetinirii economiei mondiale. Compania este îngrijorată în special de tarifele americane asupra bunurilor chineze și de restricțiile privind exportul de cipuri cu inteligență artificială către China – una dintre cele mai importante piețe ale sale.

În prezent, oficialii din Coreea de Sud și SUA poartă negocieri pentru a evita aplicarea noilor tarife anunțate de administrația Trump. Acestea ar putea intra în vigoare după 8 iulie, dată până la care actuala suspendare este valabilă. Samsung Electronics rămâne principala subsidiară a conglomeratului Samsung Group, un actor-cheie în economia sud-coreeană și în industria globală de tehnologie.

O poveste despre un antreprenor căruia nu i-a fost frică de provocări

Cei mai mulți dintre noi întâlnim zilnic smartphone-uri, monitoare, electrocasnice sau imprimante Samsung. Puțini știu însă că compania a fost fondată în 1938 de Lee Byung-chul ca magazin alimentar local. Alături de 40 de angajați, Lee le-a oferit clienților pește coreean uscat, legume și tăiței făcuți manual.

Lee era un om de afaceri foarte ambițios, de la început nu se temea de provocările mari. Când a apărut ocazia de a construi o fabrică de prelucrare a lânii, el a decis să construiască cea mai mare fabrică de acest gen din toată Coreea în Daegu.

Compania a avut succes, așa că nu a durat mult până când și-a mutat sediul direct în capitală – Seul. În primele trei decenii de existență, Samsung a investit treptat în industria alimentară și textilă, asigurări și vânzarea de bunuri. Diversificarea investițiilor a fost o strategie excelentă și nu este de mirare că după ce compania a început să investească în electronică la sfârșitul anilor 1960 și câțiva ani mai târziu în construcția navală (da, ați citit corect), a existat o creștere bruscă. Micul vânzător de pește uscat și tăiței a devenit o companie al cărei logo urma să fie recunoscut în curând cu mult dincolo de granițele Coreei