Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone, a precizat că a cerut tuturor operatorilor de telefonie mobilă să oprească de la comercializare Galaxy Note 7, atât dispozitivele originale cât şi cele destinate a le înlocui, până când va descoperi cauza incendiilor.

 

'Consumatorii care deţin fie un Galaxy Note 7 original fie unul înlocuitor ar trebui să închidă dispozitivul şi să înceteze să îl mai utilizeze', se arată într-un comunicat al grupului sud-coreean.

Acest anunţ a provocat o cădere imediată a acţiunilor Samsung care marţi la prânz înregistrau un recul de 4,82% la bursa de la Seul, astfel că valoare de piaţă a Samsung s-a diminuat cu 14.700 miliarde woni (13,2 miliarde de dolari).

Analiştii sunt de părere că decizia Samsung de a opri comercializarea Galaxy Note 7 pentru a doua oară în mai puţin de două luni de la lansare ridică semne de întrebare cu privire la controlul calităţii şi de asemenea ar putea provoca daune financiare şi de imagine grupului sud-coreean. 'Este posibil că această decizie a ucis brandul Note 7 . Cine poate şti dacă va mai fi relansat vreodată', a apreciat Edward Snyder, director la Charter Equity Research.

Samsung a început să comercializeze 'phableta' (terminal de talie medie între smartphone şi tabletă n.r.) Galaxy Note 7 la data de 19 august însă în luna septembrie a fost nevoit să anunţe retragerea de pe piaţă a 2,5 milioane exemplare, după mai multe incidente în care bateria acestui telefon a luat foc. Ulterior, grupul sud-coreean a decis să înlocuiască dispozitivele vândute deja la nivel mondial, dar săptămâna trecută au apărut informaţii că şi dispozitivele de înlocuire au luat foc.

Problemele cu bateriile celui mai nou telefon riscă să afecteze reputaţia şi profitul Samsung într-un moment în care firma sud-coreeană se confruntă cu o concurenţă crescută din partea Apple pe segmentul high-end precum şi din partea rivalilor chinezi pe segmentul telefoanelor ieftine. Dispozitivele mobile asigură cea mai mare parte a profiturilor Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphones, chipuri de memorie şi televizoare. AGERPRES