Turiștii români sunt din ce în ce mai interesați de destinațiile exotice și de croaziere, dar, în privința celor dintâi, se reorientează către Dubai, Mauritius și Maldive în 2015, potrivit datelor Christian Tour. În ceea ce privește un sejur în Cuba, Republica Dominicană și Mexicul, numărul celor care cer o astfel de vacanță crește cu aproximativ 15% anual. În schimb, numărul turiștilor amatori de un concediu în Dubai a crescut cu 200% în ultimii trei ani. Totodată, croazierele sunt "pe val", spun reprezentanții agenției de turism: din 2012 până în prezent, numărul turiștilor care achiziționează astfel de pachete – de la cele din Mediterana până la cele din Marea Nordului, Dubai și Oman – a crescut cu peste 300%.

Amatorii români de destinații exotice au vârste între 30 și 40 de ani și venituri mari spre medii. De obicei, pentru Cuba, Republica Dominicană, Mexic, Dubai, Mauritius și Maldive optează cuplurile, acestea fiind sejururi preferate în special de cei aflați în luna de miere. Cei care aleg croazierele au de obicei venituri medii, iar vârstele lor variază între 45 și 65 de ani.

"Deși bate vara la ușă, mulți dintre amatorii de călătorii din România își caută deja vacanța de iarnă și de Revelion. Am lansat deja primele programe cu pachet complet de sejur către Mauritius (de la 1583 euro/persoană/sejur de 7 nopți) și Maldive (de la 2107 euro/persoană/sejur de 7 nopți). Perioada ideală de călătorie este ianuarie – februarie 2016", a declarat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

Aceste prețuri ilustrează trendul descendent în privința costurilor al sejururilor în destinații exotice. Grupurile constante de turiști facilitează reducerea costurilor de transfer și negocierea unui preț mai bun la biletele de avion. Asta explică scăderea prețului unei vacanțe de șapte zile în Mauritius de la 2500 – 3000 euro la 1500 – 1700 euro per persoană, iar, în cazul Maldivelor, de la 3000 la 2100 euro per persoană.

Totodată, scade și prețul croazierelor, datorită grupurilor organizate cu toate serviciile incluse (bilete de avion, transfer, croazieră, ghid). La ora actuală, costul mediu individual este de 1200 – 1500 de euro per persoană, iar cel al unei croaziere cu grup organizat ajunge și la 599 euro per persoană.

”Interesul turiștilor pentru croaziere este din ce în ce mai mare datorită faptului că sunt vacanţe complexe, turiştii văd mai multe destinaţii în timpul sejurului, iar opţiunile pentru petrecerea timpului liber pe vas sunt nelimitate. La noi, numărul clienţilor care au optat pentru o vacanţă pe mare a crescut cu aproximativ 61% în prima parte a anului 2015 faţă de 2014”, spune și Cristina Basarab – brand manager Eximtur.