Aplicaţia este disponibilă în prezent pentru toţi utilizatorii telefoanelor Android, indiferent de reţea, şi poate fi descărcată din Google Play. Special pentru utilizatorii Vodafone, traficul de date în cadrul aplicaţiei este gratuit.

Persoana care foloseşte aplicaţia poate notifica în timp real dispeceratul Salvamont, cu ajutorul “tab-ului” SOS, atunci când are nevoie de ajutor. Echipele Salvamont pot localiza poziţia telefonului, coordonatele geografice şi nivelul bateriei.Chiar dacă telefonul nu mai este în raza de acoperire a reţelei de telefonie folosite, traseul parcurs va fi memorat pe perioada monitorizării, iar la prima conexiune în reţea, dispeceratul Salvamont va putea vedea din nou coordonatele locaţiei utilizatorului.

„Anual peste 3.500 de turişti beneficiază de asistenţa Salvamont pentru rătăciri sau accidente suferite pe pârtiile de schi sau petrasee montane. Cu ajutorul acestei aplicaţii, echipele Salvamont pot localiza mult mai simplu aceşti turişti care au nevoie de ajutor. Până în prezent, turiştii sunau la 0Salvamont atunci când aveau nevoie de noi, iar timpul scurs de la primul apel până la găsirea turiştilor putea varia în funcţie de dificultatea traseului. Acum îi putem localiza mult mai simplu, iar timpul de salvare se reduce considerabil”, a menţionat Mircea Opriş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.

Totodată, cei care vor să îşi petreacă sfârşitul de săptămână pe pârtiile de schi, pot afla din timp cele mai importante avertismente montane, informaţii despre starea vremii, trasee montane, contactele şi locaţiile cabanelor din întreaga ţară şi informaţii despre peste 70 de pârtii de schi din ţară.

În perioada următoare, va fi lansată şi versiunea iOS  telefoanele iPhone, precum şi noi functionalităţi utile.

În România sunt 53 de echipe Salvamont localizate în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa, Braşov, Caras-Severin, Covasna, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea. Echipele Salvamont pot fi contactate pentru informaţii şi la numărul de telefon al Dispeceratului Naţional Salvamont 0725.826.668 (0salvamont).