Salariul minim pe economie va fi majorat doar cu 7,2%, adică o creştere netă de 83 de lei. În plus, de la 1 ianuarie ar urma să dispară salariul minim diferenţiat pentru studii superioare şi medii. Procentul de 7,2% a fost lansat în spaţiul public de către premierul Ludovic Orban. Acesta a spus că Executivul nu poate mări salariul minim cu 100 de lei, așa cum promiseseră cei de la PSD.

Premierul Ludovic Orban a explicat, astăzi, la începutul ședinței de guvern, de ce salariul minim nu va crește cu 100.

„Sigur că această temă a salariului minim pe economie este o temă pe care există o varietate mare de puncte de vedere exprimate, care nu întotdeauna converg. Am încercat să căutăm să găsit o formulă de creștere a salariului minim care să țină de date obiective din economie, pe indicatori economici, care să țină cont de realități, dar să atingă și obiectivul salariului minim. Analizând creșterile, putem constata că nu a existat o regulă precisă în ultimii cinci ani, că această regulă s-a făcut pe fază de voință din partea Guvernului și nu pe baza luării în calcul a unor elemente.

Creșterea salariului minim trebuie să aibă la bază niște elemente care țin de profitabilitatea firmelor. Prin creșterea salariului minim am încercat să nu afectăm profitabilitatea companiilor”, a declarat Orban.

Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%).