Salariul mediu brut a crescut cu 1,7% in aprilie fata de luna percedenta, la 1387 lei, in timp ce salariu mediu net a fost de 1027 lei, cu 1,4% mai mare, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica. Cel mai mare castig salarial mediu net s-a inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3002 lei) iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn  si pluta, cu exceptia mobilei (573 lei). 

In aprilie 2007, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 22,4%.  

Cresterile castigului salarial mediu net, in luna aprilie 2007 fata de luna precedenta, au fost de 24,2% in activitatile de transporturi pe apa si intre 10% si 20% in activitati anexe si auxiliare de transport, activitatile agentiilor de turism, industrie miniera, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe. Salariile din activitatile de captare, tratare si distributie a apei, transporturi terestre, transporturi aeriene, fabricarea produselor din tutun, informatica si cercetare-dezvoltare posta si telecomunicatii, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii au crescut cu 5-10% in aprilie fata de martie. Cele din industria altor mijloace de transport, constructii, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, agricultura, vanatoare si servicii anexe au crescut cu 2-5%. 

Scaderi mai mari de 1,2 puncte procentuale a salariului mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, in fabricarea produselor textile, activitatile de posta si curier, edituri, industria alimentara si a bauturilor, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria metalurgica, intermedieri financiare, industria de masini si echipamente, sanatate si asistenta sociala, invatamant.

 

Sursa: Capital 04 Iunie 2007