Salariu de 8.000 de euro pe lună în România

Salariu de 8.000 de euro pe lună în România. Unele domenii duc lipsă de specialiști din cauză că mulți preferă să plece în străinătate. Resursele umane reprezintă doar un singur domeniu care se confruntă cu un deficit al specialiștilor.

Un alt domeniu care se confruntă cu o aceeași situație este cel al inteligenței artificiale. Firmele care caută astfel de oameni au pachete salariale foarte bune. Chiar și așa, nimeni nu se înghesuie la interviu din mai multe motive.

Domeniul este unul nou, iar oamenii nu au de la cine învăța pentru a performa.

Dragoș Niță, reprezentant al unei firme de IT, a menționat că firma lor are un focus pe industria automobilelor. Ei își propun să integreze tehnologiile AI în domeniul conducerii automate.

Niță a explicat că, în teorie ei, își propun să transforme mașinile actuale de pe piață, care funcționează pe bază de combustibil termic, către variantele cu alimentare electrică sau pe bază de hidrogen, și să le ducă până în zona de conducere automată.

”Suntem cu focus pe partea de automobile. Încercăm să ducem tehnologia, AI-ul, în zona asta de conducere automată.

În teorie, convertim maşinile care sunt în momentul de faţă pe piaţă din zona de termic, către zona de electric-hidrogen, până în zona de conducere automată”, a declarat Dragoș Niță, reprezentant al unei firme de IT prezentă la cel mai mare târg de joburi din București.

Inteligentă artificială
Inteligentă artificială/SURSA FOTO: Dreamstime

Companiile de stat caută specialiști în IT

Chiar și companiile de stat sunt în căutare de specialiști în domeniul IT, însă procedurile de selecție sunt și mai riguroase în acest caz.

Cu toate acestea, beneficiul constă în faptul că salariul este competitiv, iar locurile de muncă sunt mai stabile.

Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al STS, a menționat că instituția este în căutare de:

  • programatori
  • specialiști în operațional
  • experți în securitate cibernetică
  • ingineri hardware-software

El a precizat că aceștia trebuie să treacă printr-un proces de selecție care include evaluări psihologice, medicale și sportive, precum și teste practice și teoretice în domeniu.

”Angajăm programatori, specialişti în operaţional, oameni care au experienţă în zona securităţii cibernetice, ingineri hardware-software. Trebuie să parcurgă un proces de selecţie care presupune probe psihologice, medicale şi sportive, dar şi o testare profesională, atât practic, cât şi teoretic”, a spus Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS, pentru Observator.

STS
STS

Ce caută tinerii la un loc de muncă?

Tinerii în căutare de locuri de muncă își propun două obiective principale: să obțină un salariu atractiv și să aibă un program flexibil care să le permită să se bucure de o viață socială activă.

Acesta este motivul pentru care ei își îndreaptă atenția către joburile remote.

Andra, una dintre tinerele participante la târgul de joburi din Capitală, a menționat că preferă un mod de lucru hibrid, cu posibilitatea de a lucra în mare parte de acasă.

Ea spune că ar dori să obțină un salariu de 4.000-5.000 de lei, iar pe viitor speră să câștige mult mai mult.

”Mod de lucru hibrid. În general de acasă aş prefera. Acum aş vrea ceva la 4-5.000 de lei şi pe viitor mult mai mult, dublu cel puţin”, povestit Andra, una dintre tinerele care au venit la târgul de joburi din Capitală.