În luna noiembrie a anului trecut, salariul mediu net pe economie era de 4.765 de lei lunar. Doar patru județe, alături de București, depășesc această medie, susține INS.

În total, 24 de județe au înregistrat salarii medii nete sub 4.000 de lei pe lună.

Salarii de 5.000 de lei. Județele cu cel mai mic salariu

Județele cu cele mai mici salarii au fost Teleorman, cu 3.436 de lei net (în creștere cu 13% față de anul precedent), Vrancea, cu 3.504 lei net (în creștere cu 16%), și Hunedoara, cu 3.588 de lei net (în creștere cu 15% față de noiembrie 2022).

Diferențele semnificative în venituri între regiuni pot fi atribuite mai multor factori. Aceștia sunt lipsa investițiilor în dezvoltarea economică a zonelor mai puțin dezvoltate. Acest lucru duce la lipsa locurilor de muncă bine plătite și la condiții precare de muncă.

Factorii care provoacă diferențe semnificative salariale

Alți factori includ nivelul disparat de educație și abilități profesionale ale populației, precum și infrastructura precară și accesul limitat la serviciile de bază, cum ar fi sănătatea și transportul.

Sorina Faier, managing partner la Elite Searchers, susține că eforturi susținute din partea autorităților și a societății civile sunt necesare pentru a reduce aceste inegalități și a îmbunătăți nivelul de trai în regiunile afectate.

Unde este salariu mediu de peste 5000 de lei lunar

Bucureștiul și trei județe înregistrează salarii medii nete mai mari de 5.000 de lei lunar, conform statisticilor oficiale.

Astfel, angajații din București beneficiază de un salariu mediu net de peste 6.000 de lei lunar, cei din Cluj câștigă peste 5.800 de lei net lunar, cei din Timiș se bucură de aproape 5.700 de lei net lunar, iar cei din Sibiu au atins salarii medii nete puțin peste 5.000 de lei lunar.

Această disparitate salarială poate fi asociată cu dezvoltarea economică și industrială a acestor regiuni. Cluj, Timiș, Sibiu și Ilfov sunt printre cele mai dezvoltate regiuni din România. Aici se află o prezență semnificativă a companiilor multinaționale și sectoarelor industriale puternice.

Prezența unor universități de prestigiu este importantă

Aceasta poate genera o creștere a cererii de forță de muncă calificată în aceste zone. Se determină, astfel, o creștere a salariilor medii, conform declarațiilor Sorinei Faier.

De asemenea, ea afirmă că existența unor universități de prestigiu în aceste județe și în București poate contribui la formarea unei forțe de muncă calificate și bine remunerate, influențând astfel nivelul salariilor.

„De asemenea, investițiile în infrastructură, accesul facil la resursele necesare desfășurării afacerilor și o cultură antreprenorială dezvoltată ar putea juca un rol important în determinarea nivelului salariilor medii în aceste regiuni”, adaugă Sorina Faier.