Potrivit unui comunicat transmis miercuri, 25 ianuarie, de Ministerul Sportului, Sala Polivalentă din București va fi reabilitată energetic cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Sala Polivalentă va fi reabilitată

„A fost aprobată cererea de finanţare depusă de Ministerul Sportului și Complexul Sportiv Național “Sala Polivalentă” din București în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.2/1, Runda 2 aferent Componentei C5 – Valul renovării, Operaţiunea B2 – Renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Ne aflăm în faza de precontractare, urmând a fi semnat contractul și demarată investiția. Aceasta are ca obiect renovarea energetică aprofundată a Sălii Polivalente din București, iar valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 50.076.165,75 lei net (valoare maximă cu TVA – 12.091.607 euro).

Conform Raportului de audit energetic, intervențiile propuse pentru clădire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puțin 50% și la o reducere a consumului de energie primară și a emisiilor de CO2 de peste 60%.

Necesitatea investiției are la bază faptul că Sala Polivalentă, proiectată special ca sală de sport pentru competiții (cu tribune pentru spectatori), a fost ridicată în 1974. Se utilizează în prezent atât pentru evenimente sportive, cât și pentru evenimente culturale, având capacitatea nominală de peste 5000 de locuri în tribune”, a transmis Ministerul Sportului.

Unele structuri ale acesteia, realizate într-o manieră corectă în epoca în care a fost construită, sunt subdimensionate în raport cu standardele și necesitățile actuale, fapt care generează costuri foarte mari și ineficiență în exploatare.

Ce va cuprinde investiția de la Sala Polivalentă?

Investiția care se va realiza la Sala Polivalentă cuprinde:

• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
• Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde de consum;
• Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
• Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
• Lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
• Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
• Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente.

De asemenea, se vor executa lucrări pentru echiparea cu 10 stații de încărcare pentru mașini electrice, precum și lucrări conexe pentru respectarea altor cerințe fundamentale privind calitatea în construcții.

Implementarea măsurilor de eficiență energetică va duce la îmbunătățirea condițiilor de exploatare și de confort interior, reducerea consumurilor energetice și a costurilor de întreținere pentru încălzire, dar și a emisiilor poluante, transmite Ministerul Sportului.