In 1995, cand isi declara public frigiderul, congelatorul si masina de spalat, Petre Roman nu isi inchipuia ca, in ceea ce el il numea o “declaratie de moralitate”, aveau sa-si faca loc “multimea de catei” ai Mitzurei Arghezi, mia de “metri cubi” de teren “extra-virani” ai inspectorului Piedone, “locurile de veci” ai unui presedinte de consiliu judetean sau hectarele de teren “din jungla Amazonului” ale unui deputat PRM. Primul politician roman care si-a inventariat in presa agoniseala n-avea cum sa prevada ca peste ani se va ajunge ca declaratia de avere sa fie completata, adeseori, dincolo de limita bunului-simt.

In urma cu exact un an, pe cand pleda pentru generalizarea acestei obligatii, premierul Tariceanu afirma, cu destula emfaza, ca “perioada in care am primit mosteniri de la socri trebuie sa se termine”. Grupul politicienilor experti in declaratii de avere i-a transmis zilele trecute ca mai are de asteptat mult si bine. Sa aruncam o privire pe ultima declaratie a presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. De acolo rezulta ca averea familiei sale a crescut anul trecut cu mai mult de un milion de dolari. Nu dintr-un castig la loto si nici din “dividendele” fermei de la Cornu. Motivul este o (noua) mostenire dubioasa primita de sotie.


La fel ca Adrian Nastase, cei mai multi demnitari au prosperat anul trecut. si-au deschis depozite bancare, au vandut sau au cumparat terenuri, case, apartamente si masini scumpe. Or, precum premierul Tariceanu sau ministrii Codrut seres si Mihai Voicu, au jucat la bursa si au castigat bani frumosi. La presedinte-jucator, ministrii-jucatori.


Cert este ca nici in acest an expresia “pe propria raspundere” care prefateaza declaratia de avere nu si-a castigat credibilitatea. Dimpotriva, cazuri precum cel de mai sus alimenteaza suspiciunile legate sursele veniturilor si dimensiunea reala a avutiei functionarilor publici, fie ei ministri, parlamentari sau primari. Adrian Nastase propunea, in urma cu doi ani, un impozit de 90% pentru cei care nu isi pot justifica averile. “Este timpul sa dam cartile pe fata”, spunea el atunci. si a argumentat: “Intotdeauna se va gasi o ruda de gradul 14, 16 sau un prieten pentru a acoperi o masina, o casa”. Gura pacatosului, adevar graieste…