Când vor sta acasă angajații români

Având în vedere că Învierea Domnului va avea loc pe 19 aprilie, românii vor putea beneficia de zi liberă pe 17 aprilie, în Vinerea Mare și pe 20 aprilie, Sf. Paști, notează Antena 3.

Ce zile libere mai au românii în 2020

Chiar dacă vacanța de Paște este cam mică, românii mai au parte de zile libere pe parcursul anului 2020. În lunile mai și iunie, angajații români se vor bucura de alte patru zile libere precum: 1 Mai-Ziua Muncii, 1 Iunie-Ziua Copilului, 7-8 Iunie-Rusaliile.

Spre sfârșitul anului, românii vor putea beneficia de zile libere pe 30 Noiembrie-Sfântul Andrei, 1 Decembrie-Ziua Națională a României și 25-26 Decembrie-Crăciunul.

Ce se întâmplă cu angajatori care nu acordă zilele libere

Zilele libere de sărbătorile legale sunt acordate de către angajator. Așadar, dată fiind această regulă, pot există cazuri în care angajatorul să nu acorde aceste zile libere. Totuși, el trebuie să ofere în schimb o compensare angajatului care muncește în aceste situații.

Astfel, angajatul care trebuie să asigure mentenanță la locul de muncă în zilele de sărbători legale va primi zi de odihnă în următoarele 30 de zile. În cazul în care nu se pot acordă zile libere, angajatorul este obligat să îi ofere un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza. În consecință, potrivit legii, salariatul care prestează ore de muncă în zilele de sărbătoare legală trebuie să fie plătit dublu de către angajator. Pentru a află salariul net, brut inclusiv cât câștigi pe ora accesează aplicația calcul salariu net 2020.

În cazul în care angajatorii nu respectă zilele libere legale pot riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.